Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn werkgever heeft de functie van ongeveer 100 mensen laten vervallen, in het kader van reorganisatie/bezuinigingen op overhead. De functie is opgeschaald en men spreekt van een inhoudelijk nieuw verzwaarde functie, waarop wij konden solliciteren. Nu is het volgende gebeurd. Het merendeel van de sollicitanten is afgewezen (op mijn afdeling 19 van de 25 mensen, 2 personen mogen voor onbepaalde tijd blijven en 4 andere personen hebben 6 maanden de tijd gekregen zich te bewijzen). De redenen van afwijzing zijn discutabel en uiteraard heb ik dus ook bezwaar gemaakt echter zonder succes, aangezien onderbouwing van motivatie uitblijft. Nu heeft de organisatie dus nieuw extern personeel aangenomen en hen een jaarcontract gegeven.
Ik ben ruim 15 jaar in dienst. De inmiddels geplaatste collega's geven te kennen, dat de functie inhoudelijk gewoon het zelfde is gebleven. Werkzaamheden zijn dus niet veranderd in de praktijk! Is het verstandig, ondanks 2 gemaakte bezwaren, alsnog juridische hulp in te schakelen?

Het lijkt me zeker raadzaam juridische hulp in te schakelen. Het vertrekpunt bij een reorganisatie is afspiegeling en slechts in uitzonderingsgevallen zijn andere criteria toegestaan. Dit moet dan wel goed vastgelegd zijn. Het kan niet zo zijn dat op papier functies gewijzigd worden om met name van vast personeel afscheid te nemen en om tijdelijk krachten aan te trekken.

Beoordeel dit antwoord:

Ik adviseer u zsm contact op te nemen met een gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat bij u in de buurt (lid van specialisatievereniging). Deze zaak riekt en het is goed uit te zoeken of wat aan die geur kunt doen. Een bedrijf kan niet zo maar zijn personeel op straat zetten om nieuw personeel aan te namen. Dat is in strijd met de wet en het goed werkgeverschap..

Beoordeel dit antwoord:

De door u geschetste gang van zaken geeft zeker redenen om juridisch advies in te winnen.
Bij een ontslag van zoveel werknemers stelt de wet eisen aan de motivering en het verloop daarvan. Het is goed om uw eigen juridische positie te laten bepalen, om vervolgens te kijken welke stappen voor u mogelijk, haalbaar en wenselijk zijn.
Misschien kunt u wat meer informatie geven over de huidige stand van zaken? Is voor u en uw collega's bijvoorbeeld een ontslagvergunning aangevraagd bij het UWV? Of heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Weet u of er een melding van collectief ontslag is gedaan en of er een sociaal plan is/wordt opgemaakt? Deze informatie kan helpen om u beter te adviseren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag