Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn man werkt al ruim 3 jaar voor een detacheringsbureau. Hij werkt zo goed als fulltime. In zijn contract staat dat zowel de vakantiedagen als het vakantiegeld in het uurloon zijn verwerkt, nu heeft iemand mij verteld dat het vakantiegeld wel in het uurloon mag worden berekend maar dat de baas wettelijk verplicht is om de dagen op te bouwen.

Mijn vraag is uit 2 delen. Klopt het dat mijn man over die 3 jaar wel degelijk vakantiedagen heeft opgebouwd en zo ja hun kunnen we hier alsnog aanspraak op maken?

Begrijp ik goed uit uw verhaal dat uw man in de afgelopen 3 jaar dus geen verlof heeft op kunnen nemen? De minimale wettelijke verlofdagen mogen niet worden uitbetaald en mogen dus ook niet in het uurloon worden verwerkt. Ik denk zeker dat u aanspraak kunt maken op opgebouwde vakantiedagen. Mogelijk dat de werkgever zal proberen het te veel betaalde uurloon hiermee te verrekenen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Inderdaad wordt al 3 jaar als mijn man een vrije dag heeft geen salaris uit betaald. Hoe kunnen wij eventueel aanspraak maken om de opgebouwde dagen?


In uw geval kunt u het beste eerst in overleg treden met de werkgever en te wijzen op het recht van iedere werknemer op een minimum aantal vakantie uren per jaar. Het minimum is vier maal de arbeidsduur per week. Dus bij een 40 urige werkweek bestaat een recht op 160 vakantie uren per jaar.
Waarschijnlijk is uw man niet de enige binnen het bedrijf die geen doorbetaalde vakantie uren krijgt. Misschien is het een idee om het daarom eerst met een aantal collega's te bespreken en het vervolgens gezamenlijk aanhangig te maken bij de werkgever. De OR kunt u ook inschakelen indien het meerdere medewerkers betreft.
Indien dit niet tot een gewenste oplossing leidt, kunt u altijd nog juridische stappen ondernemen en de zaak voorleggen aan de rechter.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag