Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,
Ik heb een jaarcontract met een concurrentiebeding. Deze heb ik getekend op 1 augustus 2014. Vanwege slechte werkomstandigheden ben ik een andere baan gaan zoeken en kan ik ergens anders aan de slag. Hoe zit het met mijn concurrentiebeding ? Ik heb begrepen dat eea is veranderd per 1 januari, heeft dit betrekking op mijn contract ? De concurrentiebeding betreft heel nederland, zit een schadeclausule aan van 25000 euro en 500 eur per gewerkte dag en is geldig voor 3 jaar. Vlgs zeggen een extreem concurrentiebeding voor een contract voor bepaalde tijd. Graag hoor ik meer en of dat ik de komende 3 jaar verbonden ben aan mijn huidige werkgever.
Alvast bedankt voor de moeite,

Een concurrentiebeding in tijdelijke contracten is vanaf 1 januari 2015 alleen geldig als er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn. Dit geldt echter voor contracten die na 1 januari 2015 afgesloten zijn, op uw contract is het oude recht nog van toepassing.

U heeft een redelijk zwaar concurrentiebeding. Of dit redelijk is hangt onder andere af van uw functie, de belangen van de werkgever en de functie bij de nieuwe werkgever. Dit zal nader bekeken moeten worden. U kunt altijd proberen het concurrentiebeding in onderling overleg te beperken of te bepalen dat het helemaal komt te vervallen. Als u dit nalaat en toch bij de concurrent aan het werk gaat, loopt u het risico dat de werkgever een procedure start en de boete zal vorderen. Ook kunt u de kantonrechter verzoeken om het concurrentiebeding te vernietigen danwel te beperken in bijvoorbeeld tijd of gebied. Het verdient aanbeveling om eerst in overleg te treden met uw werkgever.

Beoordeel dit antwoord:

Uw concurrentiebeding is zeer zwaar. Een concurrentiebeding van drie jaar zal door de rechter bijna altijd gematigd worden, meestal tot een jaar. Dit geld te meer aangezien u een tijdelijk contract heeft en nog geen half jaar in dienst bent.
Een bereik van heel Nederland is eveneens behoorlijk zwaar te noemen en is ook snel voor matiging vatbaar.
Dit kunt u aan uw werkgever voorhouden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag