Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Sinds anderhalf jaar ben ik werkzaam bij bedrijf X in de buurt van Leeuwarden. Zelf woon ik in Zwolle. In mijn arbeidscontract is vastgelegd dat mij reiskostenvergoeding toekomt. Ik heb tot en met afgelopen maand voorschotten gekregen en mijn ov-bonnen gedeclareerd. Omdat ik tijdelijk naast mijn werk nog een studie volg, logeer ik doordeweeks bij kennissen in de buurt van mijn werk en studie. Mijn werkgever is toen per direct gestopt met voorschotten uitkeren toen hij hiervan op de hoogte was. Ik heb geen reisbonnen meer om in te leveren, maar ik woon officeel nog op mijn oude adres. Uit mijn arbeidscontract blijkt nergens dat ik verplicht ben om bonnen in te leveren.
Heb ik volgens u recht op reiskostencompensatie? Mag mijn werkgever zonder mijn weten de vergoeding stoppen?

Alvast dank voor uw antwoord.
Groet

Een werkgever is niet verplicht om reiskostenvergoeding aan te bieden. Dit is een secundaire arbeidsvoorwaarde die kan worden overeengekomen. Ook kan hierover iets zijn geregeld in de CAO of in een personeelshandboek.

Reiskostenvergoeding is bedoeld om de 'schade' die u lijdt voor de reis van en naar uw werk te beperken. Als u geen reiskosten maakt hoeft de werkgever u dus ook geen vergoeding aan te bieden.

Het antwoord zal dus moeten staan in bijvoorbeeld uw arbeidsovereenkomst, de eventuele CAO of een personeelshandboek. Waarschijnlijk staat hierin niets over reiskostenvergoeding bij het niet maken van reizen waardoor u geen recht hebt op vergoeding.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag