Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Zoon van 21 wordt ongewenst vader. Ex vriendin heeft hem weerhouden iets te gebruiken, ze wilde ook geen morning after pil gaan halen. Ze hebben slechts een aantal keren gemeenschap gehad, willen ook niets verder met elkaar. Toen ze zwanger bleek wilde hij graag een abortus, dit wilde ze niet. Wij vermoeden zelf dat ze graag een kindje wilde en hij daar de dupe van is geworden. Wat voor rechten heeft hij eigenlijk, een meisje heeft in zo'n geval dus alle macht in handen?

Het meisje bepaalt of zij de zwangerschap zal uitdragen, daar heeft uw zoon gedn zeggenschap over.

Als biologische vader is hij straks wel alimentatieplichtig en hij heeft recht op omgang

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op mijn collega: uw zoon heeft het recht op erkenning (dan zal hij in familierechtelijk verband met het kindje komen te staan) en hij kan misschien mede het gezag krijgen en hij krijgt dan ook ouderlijke bevoegdheden en plichten. Erkenning en gezag verkrijgt hij alleen door toestemming van de moeder of middels vervangende toestemming van de rechter.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De verstandhouding tussen dit meisje (20) en onze zoon is op dit moment slecht, ze hebben geen contact meer. Hij voelt zich enorm belazerd. Wij willen graag een soort van overeenkomst opstellen met haar ouders, met behulp van een maatschappelijk werkster (mediator) wij hebben inmiddels meerdere gesprekken gehad met haar ouders. Wij vinden het enorm sneu voor hem, een kind past niet in zijn leven en zeker niet met dit meisje, waar hij maar circa 3 maanden contact mee heeft gehad, uit eenzaamheid na breuk van relatie van 3 jaar met ander meisje. Wat als hij weigert te betalen, hij wil (nu) niets met het kind te maken hebben, gaat het ook niet erkennen. Hij zegt letterlijk dat zijn leven over is. Wij zitten er vreselijk mee.


Ik begrijp de netelige kwestie. Als de moeder met een actie komt om toch een onderhoudsbijdrage te vragen (bij de rechter) dan zal, indien uw zoon de biol. vader blijkt te zijn toch onderhoudsplichtig worden geacht, ook al heeft hij het kind niet erkend. De moeder kan geen afstand van het recht op die bijdrage, doen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag