Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


zoon van 14 is betrokken bij vandalisme.
bedrijf dat getroffen is wil het zonder politie afhandelen en geld zien.
echter willen wij(zijn ouders)dat er wel politie bij komt, omdat onze zoon naar eigen zeggen alleen heeft staan kijken en zelf niets gedaan heeft.
er zijn beveiligings beelden waar hij niet op te herkennen is.
Wij willen weten waar we goed aan doen.
het is een enorm hoog bedrag wat betaald moet worden. n.l 7000 euro. er zijn meerdere jongens bij betrokken.

Ik begrijp uw zorg. Mijn advies is om toch contact op te nemen met de politie en de hele zaak uit te leggen. In dat geval zal het ook duidelijk worden of het genoemde bedrag realistisch is of zomaar uit de lucht gegrepen.
En wilt u eventueel nog aanspraak kunnen maken op uw aansprakelijkheidsverzekering (of deze uitkeert in geval van vandalisme weet ik niet) heeft u een aangifte bij de politie nodig.

En ook omdat uw twijfelt over de rol van uw zoon in deze zaak is het alleen daarom al verstandig om contact op te nemen met de politie.

Beoordeel dit antwoord:

U schrijft dat uw zoon veertien jaar oud was en dat hij alleen heeft staan kijken, toen anderen beschadigingen hebben aangebracht.

Dat het bedrijf iets buiten de politie om wil regelen is netjes, maar hoeft voor u geen aanleiding te zijn om dan maar te betalen. Op de eerste plaats merk ik op dat nu uw zoon veertien was, u niet zomaar aansprakelijk bent, ook niet als uw zoon dat wel zou zijn. Die kwalitatieve aansprakelijkheid geldt alleen voor kinderen jonger dan veertien. Vanaf veertien is uw zoon zelf aansprakelijk. U kunt daarnaast ook aansprakelijk zijn, tenzij u aantoont dat u niets hebt kunnen doen om de beschadiging te voorkomen. De ervaring leert dat dit vrij snel aan te tonen is.

Op de tweede plaats is het het bedrijf dat zal moeten aantonen dat uw zoon betrokken was. Kunnen zij dit niet, dan houdt het daar al op. Daarbij merk ik wel op dat het enkele feit dat hij zelf niets gedaan heeft, hem niet meteen ontslaat van aansprakelijkheid. Immers kan de benadeelde mogelijk, dit hangt af van de omstandigheden van het geval, een beroep doen op groepsaansprakelijkheid. In dat geval volstaat het wanneer de benadeelde aantoont dat uw zoon onderdeel uitmaakte van de groep die de beschadigingen heeft veroorzaakt.

Nu op u geen bewijslast rust adviseer ik u niet om zelf naar de politie te gaan. Dat is aan de benadeelde. U hebt daar ook geen belang bij. Zo lang uw wederpartij het bewijs van de betrokkenheid van uw zoon niet kan leveren, kunt u aansprakelijkheid afwijzen. Dan moet de benadeelde zelf maar zien of hij alsnog naar de politie stapt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag