Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij zijn een vereniging die ieder jaar een praalwagen bouwen. Wij bouwen al 10 jaar in een schuur van de gemeente. De eerste jaren hadden we hier jaarlijks een huurovereenkomst voor getekend echter door de loop van de tijd is dit niet meer jaarlijks gebeurd. Wel hebben wij steeds mondeling contact gehad met de gemeente en ook de verbruikte stroom betaald middels factuur.

Gezien de gemeente de schuur wil verkopen is er een asbest rapport opgesteld. De gemeente zegt dat er asbest is aangetroffen en dat al onze spullen, waaronder onze wagen, die binnen staan moeten worden vernietigd. Als wij de wagen terug willen moet deze gesaneerd worden (รก 28.000 euro).

U begrijpt wel dat wij hier geen geld voor hebben. Geld voor een nieuwe wagen is er ook niet. Onze vraag is dan ook kunnen wij een schade vergoeding voor de spullen eisen gezien de gemeente ons er al eerder op had moeten wijzen?

Allereerst merk ik op dat de huurovereenkomst wettelijk gezien vormvrij is. Dat betekent dat, ook wanneer je als vereniging mondeling een huurovereenkomst hebt gesloten met de gemeente, deze net zo goed geldig is als een schriftelijke huurovereenkomst. Nu jullie al 10 jaar lang de schuur van de gemeente huren, kan men wel spreken van een mondelinge/stilzwijgende huurovereenkomst.
Jullie vragen jullie af of de vereniging de schade, die aan de wagen en andere eigendommen is ontstaan als gevolg van het feit dat er asbest in de gehuurde schuur aanwezig was, kunnen verhalen op de gemeente 'jullie verhuurder'. Het gaat hier om zogenaamde gevolgschade.
Het feit dat er asbest aanwezig is in de gehuurde schuur wordt gekwalificeerd als een 'gebrek'. Aansprakelijkheid voor de schade die is ontstaan als gevolg van dat gebrek kan worden verhaald op de verhuurder indien deze op de hoogte was van het gebrek of hiervan op de hoogte had kunnen zijn.
De vraag of de gemeente op de hoogte was of had kunnen zijn is afhankelijk van alle feiten en omstandigheden. Ik verwijs jullie naar deze uitspraak (ECLI:NL:RBOBR:2013:7298) waarin een soortgelijk geval aan de hand was (let wel dit betrof de huur van een woonruimte). Er zou onder andere gekeken kunnen worden naar de bouwperiode van de schuur (was gebruik van asbesthoudende materialen in die tijd gebruikelijk), op welke plekken is het asbest aanwezig en was dit bij gebruikelijk onderhoud zichtbaar geweest, heeft de gemeente eerder onderzoek laten doen naar de schuur etc.
Hier ligt een bewijslast voor de vereniging. Jullie moeten in ieder geval zeer aannemelijk kunnen maken dat de verhuurder op de hoogte was of had moeten zijn van de aanwezigheid van de asbest.
Uiteraard dient het de voorkeur eerst eens met de gemeente in gesprek te gaan over de schade. Indien de gemeente iedere aansprakelijkheid afwijst zal de vereniging een procedure moeten starten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag