Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij zijn de bewoners van een benedenwoning, en gaan binnenkort (ivm verkoop) uit ons huis. Op ons huis zitten nog 2 woonlagen, het hierna te noemen bovenhuis. De eigenaar hiervan verhuurt haar huis. We hebben een slapende VVE, en zijn niet ingeschreven in een KvK. Wij hebben altijd goed voor ons eigen huis gezorgd, 5 jr geleden geschilderd, houten balken onder t huis laten vervangen, en dakbedekking op de aanbouw vervangen (o.a). Wij hebben deze kosten zelf gedragen, in het kader van: een ieder zorgt voor zijn eigen huis, en wanneer we voor gemeenschappelijke kosten komen te staan volgt er overleg. Nu hebben wij 2 vragen:
- de eigenaar van het bovenhuis heeft (na jaren geen onderhoud te hebben gepleegd) haar 2 bouwlagen laten schilderen. Zij komt nu bij ons met het verzoek om mee te betalen hieraan. In de splitsingsakte staat een verdeling van 2/5-3/5 voor gemeenschappelijke kosten (voor fundering, dak en in overleg gemeenschappelijke kosten). Zij wil nu een deel van de rekening bij ons neerleggen, maar heeft nooit bij ons nagevraagd of wij mee willen betalen. Wij zijn van mening dat het schilderwerk geen gemeenschappelijke kost is, zeker niet omdat ze alleen haar huis heeft laten schilderen, en niet die van ons. Zij heeft dit vooraf nooit met ons overlegd en wij hebben nooit inzage in een offerte gehad. Kan zij ons verplichten tot meebetalen?
- ons huis heeft een kleine aanbouw, haar terras/balkon staat op onze keuken. Een boeideel daarvan is nu rot, wij vinden dit gemeenschappelijk bezit, en willen de kosten hiervan met haar delen. Kunnen wij haar hiertoe verplichten?


Alvast bedankt!



Zowel u als de andere appartementseigenaar zijn gebonden aan de regeling van de splitsingsakte. Het is dan ook van belang wat daar precies in staat over het onderhoud.

U kunt dat hier citeren of u kunt vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere juristen hier, bijv. via de link onder dit antwoord die u zie als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

We zijn in de splitsingsakte gedoken en daarin staat dat onderhoud aan kozijnen (waaronder denken wij schilderwerk) een gezamenlijke last is. Het stemrecht van onze inmiddels eergister opgerichte VvE is 1 stem boven, 1 stem beneden, waardoor je moeilijk tot een besluit kunt komen. Er staat niet in vermeld wat je moet doen als er 1 voor is, en 1 tegen. Iemand vertelde ons dat het niet uitmaakt wat wij in het verleden allemaal hebben laten doen, en dat we die kosten (die volgens de splitsingsakte ook gedeeld hadden moeten worden)niet aan haar hebben doorberekend. Dit schijnt nu niet meer met terugwerkende kracht te kunnen gebeuren. Dit hoeft ook niet, maar wij willen bij de bovenbuurvrouw aangeven dat wij ook veel onderhoudskosten hebben gemaakt die we niet bij haar hebben neergelegd. Zij is nu ongeveer op de helft van de renovatie (ligt al 3/4 jr stil) en komt nu met terugwerkende kracht met het verzoek tot kostendeling. Wij hebben hierover echter nooit vooraf gesproken, en hebben ook niet van haar de kans gekregen om andere offertes o.i.d. op te vragen. Punt is dat wij over 3 weken gaan verhuizen ivm verkoop van ons huis. We weten gewoon niet wat zij allemaal nog met terugwerkende kracht van ons kan eisen (en wij op onze beurt aan haar voor alles wat wij de afgelopen 6 jr hebben uitgevoerd). Voor het afmaken van de reparatie zouden we (of de nieuwe kopers) wel de richtlijnen van de splitsingsakte kunnen hanteren, en goede afspraken erover maken.
Onze makelaar zei al dat een VvE met maar 2 leden tegen dit soort problemen aan loopt, maar dat de splitsingsakte leidend is. In dat opzicht zouden we gezamenlijk een hoop kosten hebben moeten delen de afgelopen jaren, maar we hebben onze beide niet aan de regels gehouden. Wat kan er nu nog met terugwerkende kracht? Ons voorstel aan de bovenbuurvrouw is eigenlijk: wij hebben ons huis onderhouden, jij bent nu met die van jou bezig, rond jij boven de renovatie af voor eigen kosten, dan betalen wij de renovatie aan het boeideel (kosten die eigenlijk ook gedeeld moeten worden..), en dan sluiten we het af. Voor de toekomst is ons advies naar de nieuwe kopers en bovenbuurvrouw om een potje op te gaan bouwen op een rekening, en duidelijke afspraken te maken om problemen in de toekomst te voorkomen.
Dus tja...wat kan zij (of wij, maar daar hebben we dus geen behoefte aan, behalve als zij 'doordrukt') met terugwerkende kracht van ons eisen?




U gaf eerder aan dat er iets stond over voorafgaand overleg. Het is echt van belang dat een jurist de exacte tekst kan lezen en dit in combinatie met het modelreglement (en daar zijn vele versies van). Zonder dat is geen goed advies te geven, behalve de zeer algemene opmerking dat er geen voorstel was, laat staan gestemd is en men waarschijnlijk niet ineens een ander achteraf kan confronteren met kosten behoudens bijvoorbeeld wellicht die voor een noodreparatie.

U kunt dan ook beter vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij via de link onder dit antwoord die u zie als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag