Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben overeenstemming bereikt over de aankoop van een appartement. Daartoe werd een voorlopig koopkontrakt ondertekend. Verkoper beroept zich nu op de ontbindende voorwaarde dat zij geen geschikte (huur)woning kan vinden.
Verkoper heeft echter geen internet zodat wij steeds voor haar op zoek zijn geweest naar een huurwoning. Deze werden echter allemaal, om uiteenlopende redenen, van de hand gewezen als ongeschikt. De woning zou te duur zijn, te groot, te klein, op de verkeerde etage, balkon aan de verkeerde zijde etc.
Verkopers zijn in gemeenschap van goederen gehuwd en hebben beiden het voorlopig koopkontakt getekend. Meneer zit echter in een instelling voor (beginnend) demente patienten.
Wij vinden nu dat zij niet aan de inspannings verplichting heeft voldaan.
Kunnen wij hier nog iets aan doen ?



Dat hangt onder meer af van de termijn voor en de precieze tekst van de ontbindende voorwaarde. Hoe luidt e.e.a.?

U kunt voor hulp/meer informatie vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere vastgoedrechtjuristen hier, bijv. via de link onder dit antwoord die u ziet als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:

Mijn ervaring is dat bij andere voorbehouden, met name bij financieringsvoorbehouden duidelijke eisen worden gesteld met de strekking dat degene die er zich op beroept wel moet kunnen aantonen dat inderdaad serieus geprobeerd is aan een financiering te komen. Dezelfde logica geldt hier ook.

Natuurlijk maakt de exacte formulering van het voorbehoud uit, maar ik denk dat er toch wel een goede kans is om deze zaak voor u met succes tot een goed einde te brengen. Voor meer vragen kunt u vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte heer de Schepper,

Hartelijk dank voor uw reactie.
Uw collega Monique Doomernik heeft mij gisteren laten weten, dat zij de kansen op resultaat heel somber inzag.
U kijkt er kennelijk anders tegenaan.
Probleem in deze zaak is ook, dat wij met een aannemer en keukenleverancier al tot overeenstemming waren gekomen omtrent de aanpassingen in de woning die we zouden kopen. We zijn ook een aantral malen bij verkoper geweest om diverse maten op te nemen. Nu de aankoop van de woning niet doorgaat, worden wij (uiteraard) geconfronteerd met annuleringskosten.
Wij wonen in Groningen.
Graag hoor ik van u.
Met vriendelijke groet,




Het gaat hier niet om een financieringsvoorbehoud zoals de heer De Schepper stelt. Daar liggen de eisen anders.

En net als het juridisch loket zie ik na overleg met u de zaak somber in. Te meer omdat de ontbinding nu al enkele maanden een feit is en er maanden getracht is alternatieve woonruimte te vinden (de termijnen zijn dan ook steeds verlengd).

De kwestie met de annuleringskosten is nieuw voor mij. Maar u had dat uiteraard onder hetzelfde voorbehoud moeten doen. Dergelijke gevolgschade is m.i. dan ook niet verhaalbaar.


Beoordeel dit antwoord:

Naar aanleiding van de reactive van mijn college mw. Doomernik heb ik mijn antwoord nog wat verduidelijkt. Het financieringsvoorbehoud is het meest voorkomende voorbehoud bij koopvereenkomsten van huizen en daarom is er daarover meer jurisprudentie dan over dit specifieke voorbehoud. Ik pas de logica van die jurisprudentie analoog toe.

Van mw. Doomernik zie ik altijd degelijke en heldere juridische antwoorden. Mijn reactie is dus zeker geen kritiek op haar reactie. Wel kan het inderdaad zijn dat ik de zaak wat anders zie. Juristen zijn net als loodgieters, als er twee naar het zelfde vraagstuk kijken lossen ze het beiden op, maar niet op dezelfde manier.

Als u contact wilt, kunt u via deze website contact opnemen(via de link onder dit antwoord)of via mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag