Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben ons huis verhuurd onder de leegstandswet. Per 1 augustus hebben we nieuwe huurders. Die treffen een huis aan vol met vlooien van de huisdieren van de vorige bewoners. Geprobeerd met sprays het weg te krijgen, maar dat werkte niet afdoende. Wij hebben nu, als verhuurders, een afspraak gemaakt met een ongediertebestrijder. Ook hebben we de vorige huurders geïnformeerd dat we verwachten dat zij die kosten betalen. Zij weigeren dat, omdat ze vinden dat ze genoeg hebben gedaan bij het verlaten van de woning. Bovendien waren de vlooien niet zichtbaar bij de sleuteloverdracht. De vorige huurders zeggen dat het pech voor ons is, dat al die vlooien uit de eitjes zijn gekomen en dat het waarschijnlijk komt door het warme weer. Ze willen niet betalen. Wat kunnen we doen om hen toch te laten betalen? We hebben de borg helaas al teruggestort.

Beste vraagsteller,
u zou kunnen overwegen de kosten gepaard gaande met de bestrijding van de vlooien te verhalen op de vorige bewoners. U hebt immers door de niet zichtbare en ook niet merkbare schade gedwaald ten tijde van van oplevering van het gehuurde object en ook bij de finale kwijting tussen partijen.
De bewoners hebben zich niet gedragen als een goed huisvader door hun huisdieren onvoldoende te beschermen tegen vlooien e.d en de gevolgen daarvan voor het gehuurde object, dat is een wanprestatie . Op grond daarvan mag u de schade vorderen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique,
Dank je wel voor de snelle reactie. De vorige bewoners geven zelf aan dat zich als goede huurders hebben gedragen. Ze hebben het huis gestofzuigd en met een spray ingespoten toen ze weggingen. Ze wisten dus wel van de vlooien.
Schade vorderen, hoe doe ik dat? Het gaat nu om €240,- gaat me dat niet heel veel meer aan juridische kosten geven?


Beste vraagsteller,
de huurders hebben zich niet als goede huurders gedragen omdat zij niet adequaat hun huisdieren preventief hebben beschermd tegen vlooien en ander ongedierte. Het causale verband met uw schade is dus een gegeven.
Gezien de hoogte van de vordering adviseer ik u zelf te proberen enige schade vergoed te krijgen want procederen is duur en soms niet zinvol. Ik wil u u ook helpen met het opstellen van een juridische brief zodat uw ex-huurders hopelijk onder de indruk geraken en met u een oplossing gaan zoeken.

*Tip laat specifiek in het huurcontract de voorwaarde opnemen hoe huurders hun huisdieren dienen te beschermen tegen vlooien en als zij dat niet kunnen bewijzen de borgkosten worden verrekend met de kosten gepaard gaande met de bestrijding indien er een plaag wordt geconstateerd na de oplevering van het huis.

Beoordeel dit antwoord:

aanvullend: de schade door wanprestatie vordert u in een sommatiebrief gericht aan uw ex-huurders. U legt kort uit waarom u vindt dat zij verantwoordelijk zijn te houden voor de schade die u nu lijdt en dus voor de kosten ter bestrijding. U geeft deze personen twee weken de tijd om het geld over te maken, daarna overweegt u verdere stappen. Voeg de rekening van het bedrijf toe en verwijs naar wet of regelgeving , beter nog voorwaarden uit het huurcontract als zij relevant zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag