Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


wij hebben in een oud vestingstadje een verhuurpandje met daarin een winkel en 2 appartementjes.Het riool van ons komt via ons achterplaatsje/tuintje bij de buren in de tuin in een verzamelput en vandaaruit gaat het riool naar achteren en naar het gemeenteriool.wij hebben het pand gekocht in 1998 en de rioolsituatie was al van ver voor 1998.
Nu is er een verstopping geweest na al die jaren en veroorzaakt door eventuele huurders,maar dit is niet 100% na te gaan.Er is overstroming geweest bij de buren in hun winkelachtergedeelte en dit is opgelost in goede harmonie.
Nu willen de buren dat ik zelf maar n rioolleiding aanleg naar het gemeenteriool en dreigen met afsluiting van mijn riool op hun grond.
Ik heb navraag gedaan wat een oplossing kan zijn en dat wordt volgens het rioolontstoppingsbedrijf een hele dure zaak,ze kunnen ook niet zeggen wat het wel kost want dit heet werk onder regie.Een onderhoudscontract had ik al voorgesteld wat ik betaal bij de buren maar ze gaan niet akkoord.
Mijn vraag is kunnen ze mij laten afsluiten van rioolgebruik in een al meer dan 20 jaar durende situatie????

Beste vraagsteller,
Enerzijds moeten de lager gelegen erven het water dat afloopt van de hogere erven ontvangen, daar is de verzamelput kennelijk voor bedoeld. Men mag nu niet ineens eisen dat u zelf riool aanlegt.
Anderzijds kunt u mogelijk stellen dat er een erfdienstbaarheid uit verjaring is ontstaan. Ik adviseer nader onderzoek. U kunt mij bereiken via de direct contact knop.

Beoordeel dit antwoord:

Lager gelegen erven moeten inderdaad water opvangen dat van hogere erven aflooopt, maar dat ziet alleen op water dat van nature van het hoger gelegen erf afloopt. U moet dan denken aan regenwater. Riolering is een heel ander verhaal, daarop zijn andere regels van toepassing.

Er moet worden nagegaan waarom indertijd een gezamenlijke riolering is aangelegd. Was er vroeger sprake van één perceel? Is indertijd toestemming verleend door een vorige eigenaar? Is er wellicht een erfdienstbaarheid vastgelegd, op basis waarvan de achterburen de aanwezigheid van een verzamelput moeten accepteren?

U ziet, het is op dit moment niet eenvoudig de vraag in één keer volledig te beantwoorden, want er is nog een aantal feiten onduidelijk. Als u dat wilt help ik u graag verder.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag