Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


wij hebben getekend voor een huurcontract van 1 jaar zonder tussentijdse opzegging en het contract gaat volgende maand in.
Bij de bezichtiging gaf de makelaar aan dat 'de vorige bewoonster vertrok wegens geluidsoverlast van de buren, omdat zij vroeg ging slapen en de buurman laat' Tijdens het gesprek met de beheerder later die week heeft de beheerder ook benoemd dat de vorige huurder overlast met de bewoner had, wat bestond uit geluidsoverlast omdat de bovenbuurman drinkt en vaak ruzie heeft met zijn vrouw. De beheerder gaf aan dat er waarschijnlijk ook een deel bij de huurder lag, en een deel bij de bovenbuurman. "misschien gaat het nu wel gewoon goed" was de reactie, en omdat wij heel enthousiast waren over de woning hebben wij de woning genomen.
Echter, bij de sleuteloverdracht hing er een buurvrouw van het adres ernaast uit het raam en die schreeuwde woedend dat de makelaar er nu alweer een huurder inzette zonder de waarheid te vertellen. Zij zei dat de bovenbuurman al 17 jaar lang de buurt tiranniseert en dat hij dag en nacht drinkt en altijd bonje met zn vrouw heeft, de hele buurt klaagt erover en ze hadden hem er al lang uit moeten zetten. De makelaar reageerde bijna net zo verrast als wij, en zei dat als het zo erg zou zijn hij er dan al uit zou zijn gezet.
Wat kunnen wij in deze situatie nu nog doen?
In hoeverre is de reactie van de buurvrouw inhoudelijk anders dan de informatie die de verhuurder vooraf heeft gegeven en kunnen we ontbinding van het huurcontract krijgen vanwege dwaling?

Dwaling op een dergelijke situatie is een interessante kwestie. Ik acht de kans vrij gering: u was gewezen door de beheerder dat er iets speelde, en bovendien heeft u ook zelf nog een onderzoeksplicht. Zeker na de vermelding van de beheerder dat er amok was in de buurt met de bovenbuurman, had u zelf nader onderzoek moeten doen.

Echter is er iets dat misschien nog wel meer relevant is, afhankelijk van de vraag of de bovenbuurman van dezelfde verhuurder huurt. In dat geval namelijk is de verhuurder verplicht hem aan te pakken om uw woongenot te beschermen. Doet hij dat niet, dan handelt hij onrechtmatig jegens u en kunt u hem daarop aanspreken.

En sowieso kunt u natuurlijk ook als dat niƩt het geval is weliswaar niet uw eigen verhuurder, maar wel - via politiemutaties bijvoorbeeld - de verhuurder van de bovenbuurman hierop gaan aanspreken. Geen prettig begin in een nieuw huis, maar misschien - als het echt zo erg is - de gelegenheid om er na zeventien jaar iets aan te veranderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag