Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben een half jaar onze woning zelf te koop gehad en op de avond dat wij besloten toch een makelaar in de arm te nemen kregen we via onze eigen kanalen twee kopers op ons pad. Wij hebben getekend bij deze makelaar die avond, maar er zijn nog een verdere papieren naar hem toe voor start van de opdracht. Er is ons inziens nog geen opdracht tot uitvoering gekomen, maar deze makelaar staat erop ons gewoon zijn factuur te sturen ondanks dat hij niets heeft gedaan aan de verkoop van ons huis. Wie heeft er gelijk? Mag hij ons gewoon factureren? Of mogen wij alsnog onder de aan hem gegeven opdracht uit? In zijn overeenkomst staat "De opdracht wordt verstrekt onder de conditie 'no cure no pay'. Dit betekent dat de opdrachtgever tussentijds het recht heeft de opdracht tot verkoopbemiddeling te beƫindigen zonder boete of betaling van courtage. Uitsluitend de advertentiekosten zijn verschuldigd.". Volgens ons is het een bekeken zaak, of vergissen wij ons?

Beste vraagsteller,
No Cure No Pay impliceert toch dat de opdrachtnemer minsten zijn best moet hebben kunnen doen uw huis te verkopen gedurende een zekere tijd. Dus ik ben het niet met u eens dat de opdrachtgever zonder reden de opdracht mag intrekken.
U moet goed nagaan of er echter wel sprake is van een door u aanvaard aanbod van de makelaar of dat u ergens bent blijven steken in een contractuele voorfase. Wat staat er in de voorwaarden? Wanneer is er sprake van een voldongen opdracht die tevens door de makelaar tussenpersoon is aanvaard?
Lees hier verder, http://www.consumentenbond.nl/test/geld-verzekering/wonen/hypotheken/extra/makelaar-inschakelen/

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique, Dank voor de reactie en de link. Ik denk dat we zijn blijven steken in wat u noemt 'De contractuele voorfase'. Er is op dit moment nog geen dienst geleverd door deze makelaar en hij heeft de opdracht nog nieteens door kunnen zetten in zijn administratie door ontbreken van bijvoorbeeld onze ID's e.d. Ik ben het met u eens dat hij 'minstens zijn best moet hebben kunnen doen'. Maar de vraag is inderdaad of dit ook wettelijk zo is vastgesteld. De regel uit zijn eigen overeenkomst spreekt daar niet van.


Beste vraagsteller,
komt het tot een rechtszaak dan zal een rechter de zinsnede gaan uitleggen. er is een verschil tussen annuleren, dat wil zeggen de overeenkomst eenzijdig opzeggen voordat het tot een uitvoering is gekomen, in uw geval. Of tussentijds opzeggen , een situatie waarbij de opdrachtnemer de prestaties aan zijn kant al enigszins heeft uitgevoerd. Welke kosten vordert de makelaar bij annuleren?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Volgens de overeenkomst: Geen. Afgezien van kosten die zijn gemaakt voor adverteren e.d. maar zover zijn we dus nog lang niet.


Beste,
de advertentiekosten zijn de kosten die fictief als schadepost kunnen worden opgevoerd , het zijn de kosten die de makelaar kan claimen omdat hij ze misloopt. De beste insteek is toch stellen dat er nog geen sprake is van een door u aanvaarde opdrachtofferte.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique,
Dank voor de reactie en de adviezen. Het is voor mij duidelijker hoe ik het beste kan anticiperen op deze situatie.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag