Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben een boerderij 2,5 jaar geleden verkocht. Moeder heeft destijds afgetekend. Zij moet binnenkort het pand verlaten. Ze heeft al een jaar uitstel gekregen. Bij moeder woont een tante in. Zij wil het pand niet verlaten. Wij hebben geen verplichtingen naar haar toe. Bij de notaris staat niets beschreven. Tante denkt nu omdat ze daar 80 jaar gewoond heeft, dat ze woonrecht heeft en omdat ze wel eens vrijwillig op de boerderij heeft geholpen. Tante heeft nog nooit geen huur, etc. betaald. Binnenkort moet zij het pand verlaten net als moeder maar ze wil niet. Heeft zij het recht om daar te blijven wonen?

Beste vraagsteller,
Staat uw tante ingeschreven op het adres?
'Huur" kan ook betaald worden in natura, en een huurovereenkomst
hoeft niet schriftelijk te zijn aangegaan.
Mogelijk is dat uw tante huurrechten heeft opgebouwd, maar dat hangt af van veel factoren en zegt nog niets over de mogelijkheden die u heeft om de huurovereenkomst eenzijdig te stoppen. U mag mij meer informatie sturen of aanvullende vragen stellen via de direct contact knop.

Beoordeel dit antwoord:

U bent de verkoper en bent verplicht de woning vrij van huur en gebruik op te leveren aan de koper. Op u rust dus de verantwoordelijkheid om tante uit de woning te krijgen. Indien tante geen eigenaar is en geen huurrechten heeft, dient zij de woning in principe te verlaten. Wel is denkbaar dat er op een of andere manier een gebruiksrecht is ontstaan. Dat kan betekenen dat u het gebruik van de woning aan de tante dient op te zeggen.

Ik kan mij daarnaast voorstellen dat, mocht het tot een rechtszaak komen, de rechter een belangenafweging zal maken en daarbij zal betrekken of u zich hebt ingespannen om de tante te helpen andere woonruimte te vinden. Dat is wellicht nog een aandachtspunt.

Beoordeel dit antwoord:



Tenzij er een juridische relatie op dit vlak bestaat met dit familielid, heeft zij geen 'woonrecht' (dat bestaat niet). Indien zij na een schriftelijk aangetekend verzoek niet binnen redelijke termijn wenst te verstrekken, is het zelfs toegestaan om de sloten te veranderen. Uiteraard heeft en houdt de tante wel het recht op haar eigendommen.

Gezien de familieband lijkt het mij wel beter dat u een jurist de kooltjes voor u uit het vuur laat halen.

U kunt voor meer advies/hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere juristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Ik help u hier graag bij.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag