Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben afgelopen oktober een huis gekocht. Nou hebben wij de afgelopen weken veel problemen gehad met de ketel, in het contract staat dat de ketel van 2007 is. Wij zijn erachter gekomen dat de ketel van 1997 is en nu dus aan vervanging toe is. Wij hadden hier totaal geen rekening mee gehouden. Nu wouden wij dit gaan verhalen op de vorige bewoners maar zij geven aan dat zij dachten dat de ketel uit 2007 was, dit hebben die bewoners gezegd. Nu zegt hun makelaar dat we niks kunnen verhalen hoe kan dit??



Mijns inziens kunt u dit wel verhalen op de verkopers. Zij hebben u verkeerd geïnformeerd. Zich nu verschuilen achter wat vorige eigenaren - misschien - beweerden kan hen niet baten.

U moet de verkopers zo spoedig mogelijk aansprakelijk stellen door middel van een aangetekende brief. Als ze uw schade niet willen betalen, zal een procedure nodig zijn.

U kunt voor meer advies/hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de vastgoedjuristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Ik help u hier graag bij.


Beoordeel dit antwoord:

Hier is sprake van wederzijdse dwaling en een huis dat niet de eigenschappen bezit die u er van mag verwachten. U heeft mijns inziens 2 mogelijkheden:
1) Wegens dwaling aan de rechter vragen de gevolgen va de overeenkomst aan te passen (verlaging koopsom met bedrag niweuwe ketel) of
2) De overeenkomst gedeeltelijk te ontbinden m.b.t. het deel:levering Ketel uit 2007, in dat kader kan dan een bedrag gelijk aan de waarde van een dergelijke ketel & installatie worden teruggevorderd.

Wat de makelaar stelt zou ik niet als leiddraad nemen. Realiseer u ook dat een makelaar meestal geen jurist is.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
bedoelt u dat zowel u als verkopers een verkeerde voorstelling van zaken hadden omdat de eerdere eigenaren bewust hebben verwegen dat de ketel van 1997 dateerde? Dit betreft dan wederzijdse dwaling aan zowel de zijde van koper als verkoper en zal waarschijnlijk per saldo tussen partijen weinig opleveren. Bij een wederzijdse dwaling namelijk kan een dwaling in de risicosfeer van een partij komen te liggen als deze partij in andere verhouding staat tot het object van de dwaling, bijvoorbeeld de verkoper is ketelmonteur.

Het recht omtrent dwaling kleurt ook de vraag in naar de zogeheten non conformiteit uit boek 7BW. Wellicht is het zinvol de bewoners erbij te betrekken die de ketel daadwerkelijk hebben gekocht. Ook vraag ik me af of deze bewuste ketel niet in een onderhoudscontract staat vermeld, want dan daarin zal doorgaans ook de leeftijd genoemd worden. U mag direct benaderen voor meer informatie of aanvullende vragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag