Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wie betaalt de glazenwasser: de individuele eigenaar of de VvE?

Volgens de splitsingsakte geldt voor onze VvE het modelreglement 1992.
Volgens artikel 9, lid 1, vallen de buitenramen onder de gemeenschappelijke gedeelten en zaken.
Volgens artikel 3a komt het onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten en zaken voor rekening van de VvE.
Vervolgens besluit de VvE om bij de bekostiging van de bewassing onderscheid te maken tussen onbereikbare ramen (ten laste van de VvE) en bereikbare ramen (ten laste van de betreffende eigenaar). Is dit besluit niet in strijd met het modelreglement en derhalve nietig?
Los hiervan roept zo’n besluit onvermijdelijk vragen op over wat onder ‘bereikbaar’ en ‘onbereikbaar’ moet worden verstaan en wie uitmaakt wat als (on)bereikbaar is.

Reactie van de vraagsteller

Mijn ramen grenzen allemaal aan een terras dat volgens de splitsingstekening bij mijn privégedeelte hoort.
Gelezen artikel 18.1 (tweede zin) van het modelreglement 1992, moet ik dan zowel de binnen als de buitenkant van die ramen wassen? Beide zijden vallen namelijk binnen mijn privégedeelte.
Of geldt in dat geval: de ramen horen bij de schil van het gebouw en daarom komen de bewassingskosten voor rekening van de VvE?


Begrijp ik uit uw verhaal dat de ramen grenzen aan een gemeenschappelijk deel en dat de andere eigenaren dus allen profijt hebben ervan? Is er geen bijzondere regel opgenomen in de splitsingsakte mbt dit onderwerp?

Beoordeel dit antwoord:

Indien de raampartijen alleen voor uw eigen gebruik zijn en bereikbaar moet u zowel binnen als buiten wassen. De raampartijen waarop wordt gedoeld in het standaard model zijn vaste ramen in appartementsgebouwen die ook niet normaal bereikbaar zijn voor de bewoners. ( niet open kunnen bijvoorbeeld of te hoog zijn)

Beoordeel dit antwoord:

aanvulling: Bij twijfel over wat nu precies de bedoeling is geweest tot gemeenschappelijk nut te bestemmen of prive, kan er worden verzocht in de vergadering hierover een duidelijk standpunt in te nemen onder verwijzing naar stukken, soms blijkt uit een splitsingstekening namelijk iets anders.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag