Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Welke datum moet aangehouden worden voor uitkoop van een woning bij een erfenis?

Mijn tante is in september 2018 overleden. Mijn oom(overigens geen erfgenaam) is aangesteld als executeur en heeft ook het vruchtgebruik gekregen vanuit mijn tante.
November 2019 nam mijn oom contact met ons op (4 erfgenamen, namelijk neefjes en nichtjes) omdat hij het appartement wilde verkopen, maar dat niet kon omdat wij (erfgenamen eerst iets zouden moeten ondertekenen) en hij ons wil uitkopen. (hij wilde overigens dat wij van alles afstand moesten doen, dus ik vertrouw hem ook niet).
Nu hij de notaris niet kan passeren zonder ons, wil hij ons uitkopen.
Mijn vraag is: Op basis van welk bedrag moet hij ons uitkopen? Hij wil het appartement nu 2021 verkopen. Geldt het bedrag dan wat de verkoop op het moment waard is? Of moeten wij uitgaan van de overlijdensdatum van onze tante?

Alvast bedankt.

Het lijkt me voor de hand te liggen dat de koopprijs moet zijn zoals ten tijde van de transactie de waarde is, rekening houdend uiteraard met het recht van vruchtgebruik.
Maar een en ander heeft nogal wat ingewikkeldheden. Daarom is het verstandig overleg te plegen met een (erfrecht)notaris of een (erfrecht)advocaat (zie www.vean.nl) aan de hand van alle gegevens en stukken, waaronder ook met name het testament van uw tante.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag