Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


We hebben bonje met de buren gekregen over een door ons geplaatste airco op onze uitbouw. We hebben aangeboden dit te laten verhelpen door een deskundige. Nu blijkt dat ze last van onze leef geluiden hebben in dezelfde uitbouw. De uitbouw is er met toestemming van de gemeente gekomen. De buurman heeft een dak vastgemaakt aan onze uitbouw en zit daarbij over de erf grens heen aan onze kant. We hebben daar nooit moeilijk over gedaan maar nu komen er bedreigingen en wordt er letterlijk met modder gegooid. Wat kunnen wij doen? Kunnen we vragen of het dak van de buren losgemaakt kan worden van onze aanbouw en dat hij onder het dak een eigen (geïsoleerde) muur maakt? In onze beleving is het probleem van geluidsoverlast dan over.

Volgens mij is er sprake van een burenconflict waarbij de juridisch oplossing niet altijd de beste is. Daarom adviseer ik u contact op te nemen met de gemeente. Mogelijk hebben die een vorm van buurtbemiddeling waardoor u in gesprek kunt komen met de buren om het probleem op te lossen.
Juridisch gezien mag de buurman in ieder geval niet over de perceelgrens bouwen. Als de muur op de erfgrens staat dan is het een zogenaamde mandelinge muur (gemeenschappelijke muur. De wet is daarover duidelijk:
art 67 lid 1 BW Iedere mede-eigenaar mag tegen de mandelige scheidsmuur aanbouwen en daarin tot op de helft der dikte balken, ribben, ankers en andere werken aanbrengen, mits hij aan de muur en aan de door de muur bevoegdelijk daarmee verbonden werken geen nadeel toebrengt.
Staat de muur niet op de perceelgrens maar helemaal op uw grond dan hoeft u niet toe te staan dat er tegen de muur wordt gebouwd of in uw muur verankeringen gemaakt worden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag