Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wat zijn de regels van uitkopen van je ex van onze gezamenlijke koopwoning?

Wij liggen in een scheiding en zijn het niet eens over ons koophuis.
We hebben samen 4 kinderen.
We hebben samen gezegd dat we het beste willen voor onze kids.
Ik zelf, kan de hypotheek van het huis zelf dragen en de helft de overwaarde mee financieren. Huis is geschat op een verkoop waarde tussen 350 en 380k via internet en niet via taxatie.

Nu wil mijn ex het huis via een makelaar in de verkoop zetten en dan mag ik van haar het huis kopen voor de hoogste verkoopprijs die geboden word.
Zij wil de maximale overwaarde, zodat zij iets leuks kan kopen.
Ik wil het huis kopen voor de taxatie waarde en dan haar de helft van de overwaarde geven plus een beetje extra, zodat zij ook iets terug kan kopen.

De rede dat ik het huis wil hebben, is dat dit de beste optie is voor de kids ivm een veilige haven en dat ze niet 2x moeten wennen aan een nieuwe omgeving. Tevens kunnen ze veel van hun spullen kwijt raken, omdat we bij verkoop allebei kleiner moeten gaan wonen. We zitten nu in een eengezinswoning.
Mijn ex zegt daar komen ze wel overheen dat verhuizen en hun spullen.

Nu is de vraag wat nu de juiste regels zijn voor het uitkopen van je ex

In de huidige woningmarkt, waarin er veel overboden wordt, is het niet gek dat mensen het maximale uit de woning willen halen. In jullie geval is er een verschillend inzicht over de verkoop van het huis en de gevolgen voor de kinderen. Hebben jullie begeleiding in dit proces? Vaak zitten achter de standpunten zorgen of angsten verborgen, waar mensen niet makkelijk over praten. Wellicht dat mediation hierin kan helpen.

De overname prijs moet redelijk zijn. Er zijn manieren om extra zekerheid in te bouwen voor degene die zijn/haar deel van het huis verkoopt, bijvoorbeeld door in het koopcontract en/of convenant op te nemen dat er recht blijft op een deel van de overwaarde als de ex-partner binnen zoveel jaar het huis verkoopt.

Beoordeel dit antwoord:

Waar het hier feitelijk om gaat, is dat u het niet eens bent over de taxatie. In dat geval raad ik u aan om nog enkele taxaties te laten uitvoeren door verschillende makelaars. De uitkomsten kunt u dan middelen, net zo lang tot u beiden de overtuiging hebt dat de waarde correct is. Taxaties zijn niet goedkoop, maar procederen hierover via advocaten is vele malen duurder.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag