Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wat zijn de juiste stappen bij re-integratie?

Ik ben inmiddels half jaar ziektewet en in het begin had ik onderzoeken door specialisten zo kwam uit bij de diagnose een zeldzame ziekte. Met al en al die gebeurtenis bij mij zo diep geraakt dat ik kwam met burn out bij mij huisarts. Mij werkgever van dag 1 doet moeilijk tijdens bespreking van het plan van aanpak moet ik bij de kantoor komen terwijl psychisch kan ik helemaal niet aan zo gesprek en helemaal niet alle collega’s aanwezigheid.
De werkgever wil twee wekelijks contact liefst elke keer op de kantoor maar dat gaf ik zelf aan dat niet wil. Het is een misverstand ontstaan over deze afspraak wat deels mondeling besproken en dat ik daar niet aangehouden volgens hun en kwam snel een officiële waarschuwing.
Ik heb hier naar een juridische hulp ingeschakeld en brief terug geschreven. Natuurlijk volg een antwoord brief aan hun kant ook.
Ik wil wel aan de re-integratie afspraak houden maar hun constant onder drukken mij en geef geen andere optie. Heb ik voorgesteld dat ik wil ook de persoonlijke contact voortzetten en wil op de kantoor komen naar kantooruren. Toen mij baas zegt da hij alleen gaatje heeft om half 5 of bij mij thuis komen en wel met ze tweeën.
Vindt ik ook geen fijn gevoel dat mij huis plaats vindt deze gesprek laat staan nog twee person tegenover mij zitten.
Ik zie dit allemaal niet meer zitten heb ik sowieso trauma opgelopen hoe op de werkvloer gelopen de afgelopen 5 jaar maar wat ook nu speelt helemaal gek van te worden.
Arboarts heb ik niets aan die zorg alleen dat de communicatie tussen ons goed verloop.
Binnenkort kan ik eindelijk terecht bij de psycholoog vraag mij af dat zij kan beïnvloeden de stappen wat door mij werkgever word gezet.
Ik wil natuurlijk geen ontslag nemen maar deze werkgever zal ik ook nooit samen willen werken.
Zal een opluchting zijn als ik niets meer te maken heb met deze werkgever maar waarschijnlijk dat is ook niet verstandig stap. Ben ik nog bezig met de therapie en fysiek ook niet in staat om nieuw werk te zoeken dus dat is ook geen stap.
Wat is de juiste stap in mij situatie?
Mvg.

Voor de reïntegratie is van belang wat de bedrijfsarts heeft geadviseerd. Daar moeten zowel werknemer als werkgever zich naar richten. Ik zou u niet adviseren om tijdens ziekte ontslag te nemen, want dan is het risico erg groot dat u geen uitkering krijgt. Het UWV zal dit beschouwen als verwijtbare werkloosheid. Indien uw werkgever regelmatig een gesprek met u wil, zou ik hier wel aan meewerken. Dat is in feite ook onderdeel van de reïntegratieverplichtingen. De werkgever mag zich daarbij niet onredelijk opstellen. Dus bijvoorbeeld niet iedere dag een gesprek (om u onder druk te zetten). U bent in beginsel ook niet verplicht om uw werkgever in uw woning toe te laten. U zou kunnen voorstellen dat het gesprek plaatsvindt via videobellen of iets dergelijks. Indien u niet tot overeenstemming kunt komen met uw werkgever, zou u een deskundigenoordeel kunnen aanvragen bij het UWV.

Beoordeel dit antwoord:

Ook zou u bij uw eerstvolgende afspraak bij de bedrijfsarts kunnen vragen of hij zich wil uitlaten over de vorm van het gesprek met de werkgever, gezien uw klachten. Indien dit in de rapportage van de bedrijfsarts wordt vastgelegd, is het moeilijker voor de werkgever om zich daaraan te onttrekken en er een eigen koers in te gaan varen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De gesprek met de werkgever voortgezet bij mij thuis maar over de onderwerp contact houden zijn wij niet mee eens. Ik heb verteld hoe zie ik de re-integratie met namens contact houden. De Arbo ook adviseren zoals twee wekelijkse videobellen en bellen en een keer zo veel tijd persoonlijk contact. Maar mij werkgever gaat niet mee akkoord de reden hier van dat ik niet perfect spreek de taal en kan anders opvatten sommige dingen. Tijdens zo gesprek mag ik en doe ik ook geen medische toestand mededelen en dus gaat alleen over hoe dat moment met mij gaat. Ik begrijp niet wat kan verkeerd begrepen tijdens zo gesprek. Vanaf dag één zet ze mij onder druk en inmiddels veel communicatie via mail.
Ik krijg geen ruimte van hun en maak mij medische staat alleen maar erger. Kom nooit boven op!
Hun nemen contact op met de Arbo natuurlijk heb ik ook gedaan. Langzamer hand loop op als werk conflict en wat ik zeker weet bij deze bederijf nooit meer wil werken dus ook niet van plan om terug te gaan.


U bent inderdaad niet verplicht om medische informatie aan uw werkgever te verstrekken. Dat dient u alleen te doen aan de bedrijfsarts die een geheimhoudingsplicht heeft. Indien u vindt dat uw werkgever zich niet houdt aan het advies van de bedrijfsarts, wordt het tijd voor een deskundigenoordeel aan te vragen bij het UWV. U zou de kwestie ook bij uw eerstvolgende bezoek aan de bedrijfsarts kunnen aankaarten en hem vragen om zich daarover uit te laten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag