Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Wat te doen met schuldeisers bij overname bedrijf?

Ik ben werkzaam bij een Aannemersbedrijf, de eigenaar gaat er mee stoppen, nou heb ik samen met een maatje de gelegenheid deze Fa over te nemen, ik heb wel prive schulden, onze vraag is of de schuldeisers beslag zouden kunnen leggen bij de VOF die wij willen gaan opzetten, of dat ze mijn zakenpartner aansprakelijk kunnen stellen of benadelen hiermee.
Of kunnen de schuldeisers niets met de VOF omdat het geen schuld is van de VOF?
Mvgr

Beste, het antwoord op uw vraagt hangt grotendeels af van het antwoord op de vraag of u de onderneming feitelijk doorzet, of dat u delen uit de onderneming die stopt (zoals bijvoorbeeld de orderportefeuille overneemt. Indien u niet zeker weet welke (potentiele) claims er in de onderneming zitten, dan zou ik u zeker adviseren de zaak niet over te nemen, dan wel een goed boekenonderzoek te laten verrichten. Het verkrijgen van een vrijwaring van de "oude" onderneming klinkt vaak goed, maar in de praktijk betekent dit dat (1) u wordt aangesproken voor een schuld; en (2) u spreekt de oud ondernemer aan: en (3) als die geen middelen meer heeft, dan blijft het uw probleem.

Beoordeel dit antwoord:

Als ik het goed lees, is de vraagstelling een ander dan waar u antwoord op heeft gekregen.
De schuldeisers ten aanzien van schulden die u prive heeft, kunnen de VOF, althans uw aandeel daarin, aanspreken voor hun vorderingen op u. Een VOF heeft als rechtsvorm wel een eigen vermogen maar dat is niet afgeschermd van uw prive vermogen, waardoor schuldeisers van u prive tevens de VOF kunnen aanspreken en beslag kunnen leggen op vermogensbestanddelen van de VOF; schuldeisers van de VOF kunnen zich ook verhalen op uw persoonlijk vermogen. Als u het aannemersbedrijf zou onderbrengen in een BV dan kunnen de schuldeisers van uw persoonlijke schulden geen beslag leggen op de vermogensbestanddelen van het aannemersbedrijf maar wel op de aandelen van het bedrijf want die aandelen maken dan weer onderdeel uit van uw (prive) vermogen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag