Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat kan ik met een bank die helemaal niet wil meewerken aan tijdelijke verhuur te koop staande woning omdat er geen financieel probleem is.

Beste vraagsteller,
de bank maakt gebruik van het recht een beroep te doen op een standaard voorwaarde, maar mogelijk is dit beroep onterecht, in strijd met het recht. Ik adviseer u de voorwaarden van de overeenkomst van geldlening erbij te pakken om te zoeken naar ontsnappingsbepalingen, en als het echt niet anders kan het geschil voor te leggen aan de geschillencommissie en/of de rechter. In principe zou tijdelijke verhuur moeten kunnen op basis van de Leegstandwet.

Beoordeel dit antwoord:

Het recht van de bank om verhuur te blokkeren wordt waarschijnlijk gebaseerd op de bnakvoorwaarden. Als deze er geen belang bij heeft hiervan gebruik te maken kan evt. via de rechter medewerking worden afgedwongen.

De bank kan er als hypotheekhouder belang bij hebben verhuur tegen te houden omdat de verkoopwaarde van een verhuurde woning meestal lager is. Reden is (ietsjes kort door de bocht geformuleerd) dat - behoudens tijdelijke verhuur o.g.v. de leegstandwet - een huurovereenkomst nauwelijks opzegbaar is en een verhuurder daardoor bijna al zijn rechten verliest als deze een verhuurovereenkomst tekent.

Tijdelijke verhuur is alleen tijdelijk als daartoe de juiste vergunning is aangevraagd en verkregen. Anders gelden de afspraken die in dat kader worden gemaakt niet, op grond van de wet. Alleen vrijwillig naleven door de huurder kan dit anders maken en daar mag u niet op rekenen!

Dus: vergunning voor tijdelijke verhuur aanvragen als dit nog niet is gebeurd en als die er is aan de bank voorhouden dat er geen redelijk belang is om toestemming te weigeren.Als dit dan toch wordt geweigerd ben ik graag bereid met u te bezien of een procedure om dit af te dwingen kansrijk is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag