Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat is basis voor huurverhoging studio/kunstenaarsatelier, sociaal woningen en horeca?

Ik ben voorzitter van het bestuur van vereniging Marci Panis in Amsterdam. We zijn een vereniging van rond 50 kunstenaars en andere creativen. De vereniging is eigenaar van het pand op Marcusstraat 52-54, met een aantal grotere en kleinere studio's, 5 (sociale) woningen en de vereniging verhuurt een ruimte aan een restaurant en crèche. De vereniging is zelf-run door de gebruikers van de studio's en bewoners. Elke huurder van studio of woning wordt lid van de vereniging en neemt verschillende taken op zichzelf op roterende basis. De restaurant en crèche zijn geen leden van de vereniging. Wegens de stijgende kosten van de verzekeringen en groot onderhoud moeten we een beslissing nemen om de huur te verhogen. Het bestuur zal de huurverhoging voorstellen aan de leden en het wordt op gestemd. We willen 5,5% huurverhoging voorstellen (bovenop de jaarlijkse inflatie en bovenop de stijgende servicekosten). Namens het bestuur, wil ik graag advies vragen over:
1. wat is de legale basis voor huurverhoging voor sociale woningen, studio's/ ateliers en restaurant/crèche? Met hoeveel percent kunnen we de huur verhogen, bovenop de inflatie?
2. Wat is de legale basis voor het volgen van de inflatie? Is er een verschil tussen de woningen, studio's, en commerciële exploitatie?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag