Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Vraag over restschuld.

Ik heb al eerder een vraag neergelegd, echter is deze iets specifieker.

Als je samen hoofdelijk aansprakelijk bent voor de hypotheek schuld. Woning wordt gedwongen verkocht en er blijft een restschuld over. Beide krijgen een aanbod om het voor 25% af te kopen. (allebei 25% betalen)
De ene kan het bedrag ophoesten de ander niet.
Nu krijgt de ene een brief dat het voor diegene is afgehandeld en de rest schuld is kwijtgescholden.
De ander krijgt een brief dat ie de totale rest schuld moet gaan betalen.
Mag dit?

Het lijkt mij niet eerlijk. Bedoel wat voor bedrag is dat kwijt gescholden als het gewoon wordt verschoven naar de ander.

Het is inmiddels als 3 jaar geleden en ik heb al die tijd niets gehoord. Nu heb ik zelf contact gezocht omdat ik nooit een afsluitende brief heb gekregen. Na veel heel en weer gemaild te hebben krijg ik ook onderstaande reactie..

In ieder geval was de totale restschuld (vordering) € 23.021,94.
U had de mogelijkheid om deze af te kopen tegen 25%, u heeft hier geen gebruik van gemaakt. Als een expartner daar wel gebruik van maakt wil dit NIET zeggen dat u dan ook gelijk van de schuld af bent.
Wanneer u nog samen was geweest zou de afkoopsom 50% van de restschuld zijn geweest.
Als de (ex)partner wel gebruik maakt van de afkoopmogelijkheid is de restvordering vanzelfsprekend lager. In uw geval is de restvordering op dit moment € 16.666,50 (exclusief rente en ambtelijke kosten).

Ik begrijp de constructie gewoon niet, en weet niet hoe ik dit nu moet aanpakken.

Alvast bedankt.

Aan u is een aanbod gedaan om de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld af te kopen voor 25 % van de resterende schuld. Dat aanbod heeft u niet aanvaard. Daardoor blijft u hoofdelijk aansprakelijk voor de restschuld. Uw ex partner heeft het aanbod wel aanvaard. De restschuld is waarschijnlijk niet kwijtgescholden maar zij/hij is hoogst waarschijnlijk niet meer hoofdelijk aansprakelijk voor de restschuld. Zij/Hij heeft 25 % van de restschuld betaald dus u bent nu nog aansprakelijk voor 75 % van de restschuld.

Beoordeel dit antwoord:

Is het eerlijk? Daar valt wat meer over te zeggen.

De schuldeiser heft het recht om alles bij één iemand te verhalen en mag dat ook nalaten. Dan mag hij dus ook afspreken dat hij hier onder voorwaarden van af ziet.

Iets anders is, hoe het zit tussen de twee partijen die samen aansprakelijk waren. Als u een gezamenlijke schuld betaalt, mag u de helft van wat u heeft betaalt terughalen bij die ander. Dat de schuldeiser heeft afgesproken niet meer bij die ander aan te kloppen verandert daar niets aan. Uiteraard mag de ex omgekeerd ook de helft van wat deze voor u gezamenlijk heeft betaald bij u terug halen. Voor u beiden geldt immers, dat u onderling maar de helft van de gezamenlijke schuld hoeft te dragen.

Anders is het als de ex de helft van de schuld heeft afgekocht en de oorspronkelijke schuldeiser daarom nog maar de helft van de schuld op u verhaalt. Uw Ex kan dan met recht stellen, dat zij in uw onderlinge verhouding de helft heft betaald en dat het resterende deel dus voor uw rekening komt. Dat was ook voor de deal van de ex met de schuldeiser zo, dus in die zin verandert er dan niets voor u.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag