Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Vorige week kreeg ik deze mail van mijn werkgever. Mijn vraag is of dit zomaar kan.
Graag hier uw reactie op.

Geachte medewerker,

Hierbij informeren wij u over een wijziging in de arbeidsvoorwaarden, conform artikel 14 in de arbeidsovereenkomst, zoals bedoeld in artikel 7:613 van het Burgerlijk Wetboek .

Op dit moment wordt er per periode het aantal overstuks berekend en uitbetaald d.m.v. prestatietoeslag, naast het salaris. Iedere nieuwe periode begint met saldo 0, ongeacht het resultaat over de voorgaande periode. Dit betekent dat er in een periode met een te lage productiviteit door verlof, ziekte of anders, er geen prestatietoeslag wordt uitgekeerd, echter het minsaldo niet wordt meegenomen naar de volgende periode. Dit leidt soms tot hoge kosten voor onze organisatie, welke mede door de huidige economische situatie, financieel niet meer reëel zijn. Genoemd voordeel hebben wij de afgelopen jaren als extra beloning kunnen toepassen. Wij zijn echter nu genoodzaakt om de prestatietoeslag voortaan te berekenen door het eventuele minsaldo van de vorige periode mee te nemen naar de volgende periode. Dit moet tevens leiden tot een betere gemiddelde productiviteit.

Wij begrijpen dat dit een financiële consequentie kan hebben voor u. Wij vertrouwen echter ook op uw begrip hiervoor, daar wij als gezond bedrijf verder willen gaan en aan al onze medewerkers goed werkgeverschap willen bieden. Andersom vragen wij aan onze medewerkers dus ook goed werknemerschap in deze.

De genoemde wijziging in de arbeidsvoorwaarden zal per periode 11 (maandag 7 oktober 2013) ingaan, waarbij het saldo overstuks op 0 zal aanvangen. Dit betekent dus dat bij een eventueel negatief saldo aan overstuks in deze periode, deze meegenomen wordt naar periode 12.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en gaan uit van uw begrip voor deze wijziging. Mochten er vragen zijn over deze wijziging, neem dan gerust contact met ons op.

Het lijkt er op dat in de arbeidsovereenkomst in artikel 14 de mogelijkheid is opgenomen om arbeidsvoorwaarden te wijzigen. De werkgever geeft aan dat gedwongen door de economische crisis het financieel niet meer verantwoord is om de prestatie toeslag onverkort te handhaven. Er van uitgaande dat dit klopt dan mag de werkgever de prestatie toeslag aanpassen.

Beoordeel dit antwoord:

Even een aanvulling mbt medezeggenschap.
Mocht je er op komen dat dit evt. een zaak is die instemming behoeft van de OR (ondernemingsraad):
Dit zal niet onder het instemmingsrecht vallen van art. 27 WOR, als uw bedrijf een ondernemingsraad heeft. Dit is namelijk geen verandering van een beloningssysteem in de zin van de WOR volgens de rechtspraak.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag