Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Vorig jaar is bij ons in het dorp iemand begonnen met een hondenfokkerij. Dit geeft veel geluidsoverlast. Begin dit jaar heeft de hondenfokker een vergunning aangevraagd voor 36 honden (exclusief de eventuele pups). Wij willen hier bezwaar tegen maken. Er zijn verschillende huishoudens in de buurt die tegen een hondenfokkerij zijn.

Wat zijn de juridische stappen die wij moeten volgen?
Is het verstandig om dit gezamenlijk te doen als groep, of juist ieder afzonderlijk?

U kunt een bezwaarschrift indienen tegen de aanvraag voor een omgevingsvergunning. In een bezwaarschrift moeten de namen van de bezwaarmakers staan maar u mag dat in een gezamenlijk bezwaarschrift doen. U hoeft daarvoor geen jurist of advocaat in te schakelen u mag die procedure zelf doen. U kunt echter ook vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de juristen op deze site, bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
U kunt bezwaar maken tegen de aanvraag van de vergunning. Ik adviseer u en de anderen het geldende bestemmingsplan door te nemen alsmede relevante jurisprudentie, wet en regelgeving. U kunt samen een jurist al het werk laten doen of een deel van het werk uitbesteden. Bijvoorbeeld kan ik voor u overnemen genoemd onderzoek naar rechterlijke uitspraken en de feiten toetsen aan relevante wet en regelgeving, zie de direct contact knop.
In alle gevallen geldt: wees niet te laat met het indienen van een bezwaarschrift, en dien in ieder geval even een pro forma schrift in zodat u later de gronden kan aanvullen. Ik wens u succes!

Beoordeel dit antwoord:

Hoe meer mensen uit de directe omgeving hun (gekoppelde) bezwaren indienen hoe beter. Dat kan afzonderlijk, maar ook gezamenlijk. Denk wel aan de termijn van 6 weken, anders heeft u geen recht van spreken meer.

Beoordeel dit antwoord:

Voor aanvragen om omgevingsvergunning gelden twee procedures, namelijk de reguliere procedure met een termijn van 8 weken (mits uitstel ed.) en een uitgebreide procedure met een termijn van 26 weken. Voor beide procedures geldt tevens andere rechtsbeschermingsmogelijkheden. Ingeval van de reguliere procedure kan men bezwaar indienen tegen het besluit op de naavraag. Bij de uitgebreide wordt er eerst een ontwerp besluit ter inzage gelegd waarop een ieder een zienswijze kan indienen en vervolgens kan tegen het besluit (eventueel) beroep worden ingesteld. Ik adviseer u bij de gemeente na te gaan welke procedure in dezen wordt toegepast. Ook is het van belang voor welke activiteiten een omgevingsvergunning is aangevraagd, dat kunnen er meerdere zijn zoals afwijken bestemmingsplan, bouwen maar ook milieu. Voor het indienen van een zienswijze, bezwaar of beroep is het tevens van belang tegen welke activiteit u op komt. Mocht nog verder vragen hebben in dezen hoor ik dat graag van u.

Beoordeel dit antwoord:

Zoals al volgt uit het (prima) antwoord van Rigina Zuidema, is het van groot belang dat u de juiste weg bewandelt. Als u een procedurele fout maakt kunt u die later vaak niet meer goedmaken. Het is van groot belang dat u zich, al was het maar 'op afstand' (zodat de kosten beperkt blijven), door een jurist laat adviseren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag