Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Vorig jaar hebben wij een etage op ons huis laten plaatsen (rijtjeswoning). Tijdens de bouw bleek dat het regenwater van de buren bij ons afgevoerd werd, in plaats van via hun eigen hemelwaterafvoer, omdat hun dak schuin naar ons toe afloopt. Dit is met hen besproken, aangezien het water nu blijft staan op hun eigen dak. Daarnaast hebben zij hun schoorsteen niet vakkundig aangepast. Nu klagen zij over lekkage en willen ons aansprakelijk stellen. De aannemer reageert niet op de klachten. Wat kunnen wij het beste doen?

De wederpartij moet aantonen dat u de lekkage hebt veroorzaakt, en dat dat ligt aan bouwkundige fouten van de aannemer.

Het kan namelijk ook zo zijn dat het probleem bij de buren is ontstaan door bouwkundige fouten of achterstallig onderhoud aan hĂșn kant.

Van belang is nog wel of de situatie waarin het hemelwater van de buren via uw hemelwaterafvoer werd afgevoerd, meer dan 20 jaar heeft geduurd. Zo ja, dan zou het zo kunnen zijn dat de buren door verjaring een erfdienstbaarheid hebben verkregen waardoor u moet toestaan dat de buren gebruik maken van uw hemelwaterafvoer. (De wet bepaalt als hoofdregel dat ieder zelf verantwoordelijk is voor de afvoer van hemelwater, maar als een daarvan afwijkende situatie maar lang genoeg duurt, kan daartegen na 20 jaar niet meer worden opgetreden.)

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag