Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Voor een vriendin van mij is onlangs door haar werkgever - een bedrijf met ca. 30.000 werknemers - ontslag aangevraagd bij het UWV. Zij heeft vervolgens een advocaat ingeschakeld om haar bij te staan.

Inmiddels is geconstateerd dat zij wel degelijk per direct weer voor 20 uur per week inzetbaar is, en dat er een meer dan reëel uitzicht op volledig herstel is.

E.e.a. betekent dus in feite dat het ontslag onterecht is aangevraagd.

Echter, ze bleek niet in aanmerking te komen voor toevoeging van een advocaat en heeft inmiddels een rekening van ca. 3000 euro liggen.

In heb twee vragen:

1. Kunnen deze kosten van de advocaat verhaald worden op de werkgever ?
2. Zo nee, kan de werkgever gevraagd worden een (renteloze) lening te verstrekking (aangezien zij door deze kosten in de financiële problemen komt) ?

Dit is m.i. een zeer interessante en (dus) terechte vraag. Een pasklaar antwoord kan uiteraard nu niet gegeven worden omdat je als jurist daarvoor eigenlijk zo ongeveer het hele dossier moet kennen, maar ik kan er vooralsnog wel het volgende over zeggen.

Het antwoord op beide vragen die je stelt is 'nee, tenzij...'. Er is nl. (helaas!) geen specifiek wettelijk regeltje om kosten voor juridische bijstand vergoed te kunnen krijgen in geval van ontslagprocedures bij het UWV.

Maar het is ontzettend logisch dat je je dat afvraagt: je wordt immers zonder dat je erom vraagt door je werkgever in een ingewikkelde ontslagprocedure getrokken waarin juridische hulp absoluut noodzakelijk is, en als dan ook nog eens blijkt dat je werkgever die ontslagaanvraag ten onrechte heeft ingediend is het wel erg zuur als je daardoor een paar duizend euro (overigens wel erg veel, maar dat terzijde) aan advocaatkosten kwijt bent.

Mijn stelling is dan ook dat van een goed werkgever inderdaad verwacht mag worden dat hij/zij in geval van een afgewezen UWV-ontslagaanvraag op een redelijke wijze omgaat met de redelijke kosten die de werknemer heeft moeten maken om het ongelijk van de werkgever in die UWV-procedure aan te tonen.

In het geval van de vraagsteller zou zich dat m.i. in juridisch opzicht als volgt kunnen vertalen:

- als blijkt dat de werkgever tegen beter weten in de ontslagaanvraag heeft ingediend, is hij/zij op grond van goed werkgeverschap (de 'specialis' van onrechtmatige daad in dit geval) aansprakelijk voor de kosten voor juridische bijstand van de werknemer (net zoals de overheid in bestuursrechtprocedures, waar we hier trouwens ook mee te maken hebben);

- in gevallen waarin voor de werkgever niet op voorhand al duidelijk kon zijn dat de ontslagaanvraag zou worden afgewezen geldt nog steeds op grond van de norm van goed werkgeverschap de plicht om de werknemer die in die ontslagprocedure kosten voor rechtsbijstand heeft moeten maken indien nodig de compenseren, of in ieder geval te voorkomen dat deze werknemer als gevolg van deze kosten in financiële problemen komt.

Goed, met het voorgaande is wel duidelijk hoe ik denk over die knullige UWV-ontslagprocedure, maar wat heeft de vraagsteller daar aan? Niet veel ben ik bang, want een poging om die kosten daadwerkelijk vergoed (of uitgesteld) te krijgen zal ook weer geld kosten ben ik bang, en die kosten-baten-analyse durf ik eerlijk gezegd niet te maken.

De vraagsteller heeft m.i. dus een goed punt qua inhoud, maar de kans op een goede uitkomst is helaas een heel ander verhaal.

Indien gewenst kun je contact opnemen met mij of één van de andere arbeidsrechtjuristen hier voor een vrijblijvend - kort - aanvullend juridisch advies.

Vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag