Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Vervalt je recht van overpad bij splitsing perceel?

Ingesloten terrein van 1200m2 wordt kadastraal gesplitst. Op de 1200m2 zit recht van overpad. Gaat dit over naar de 2 eigenaren van ieders 600m2? Of moet dit opnieuw worden aangevraagd bij de eigenaar van het perceel ernaast waar nu recht van overpad op zit. (Er is verder geen andere mogelijkheid om van perceel af te komen)

Nee vervalt niet hoor: artikel 76 regelt dit prima.
"Wanneer het heersende erf wordt verdeeld, blijft de erfdienstbaarheid bestaan ten behoeve van ieder gedeelte, ten voordele waarvan zij kan strekken'

Beoordeel dit antwoord:

dat is niet zo simpel te beantwoorden. Allereerst veronderstel ik vanwege de vraagstelling dat het terrein van 1200m2 het heersend erf is en het naastgelegen perceel het dienend erf is en er een recht van overpad is verleend. Bij splitsing van het heersend erf zal in beginsel de erfdienstbaarheid ten gunste van beiden (na de splitsing ontstane) percelen gelden. Echter, het dienend erf hoeft niet een verzwaring van het recht van overpad te dulden. Het is daarom raadzaam ten behoeven van de splitsing nieuwe afspraken te maken met het dienend erf over de invulling van de erfdienstbaarheid.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag