Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Twee naast elkaar gelegen percelen figureren in een erfdienstbaarheid. In algemene bewoordingen staat beschreven dat het ene erf dienend is en het andere heersend. Verder is bepaald dat bij splitsing de erfdienstbaarheid van weg ongewijzigd blijft voortbestaan. Deze erfdienstbaarheid loopt sinds jaar en dag op de grens tussen de twee percelen tot ongeveer halverwege het eind, alwaar zich het huis van de heersende eigenaar bevindt. Verderop bevindt zich het huis van de dienende eigenaar. Mijn vraag: wordt de erfdienstbaarheid van weg naar achter uitgebreid door splitsing van het heersende erf in een vóór deel met huis en een achter deel.

U geeft aan dat het heersend erf wordt gesplitst. Van belang is of het achterdeel belang heeft bij de erfdienstbaarheid. Zo ja, dan blijft de erfdienstbaarheid na splitsing ook ten behoeve van het achterdeel gelden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Jawel, maar de vraag is of de erfdienstbaarheid dan uitgebreid mag worden naar achteren. De bestaande erfdienstbaarheid sluit namelijk niet aan op het achter perceel en dan kan de aansluiting eventueel ook gemaakt worden via het erf waarvan het achterdeel afgesplitst is.


Van belang is met welk doel de erfdienstbaarheid is gevestigd. Bepaalt de akte van vestiging daar niets over, dan is van belang hoe de erfdienstbaarheid door de jaren heen 'zonder tegenspraak' is uitgeoefend. Op basis daarvan kan dan de precieze inhoud van de erfdienstbaarheid worden vastgesteld. Als dan blijkt dat de erfdienstbaarheid is gevestigd om - bijvoorbeeld - alleen de woning van het heerstend erf te bereiken, dan kan niet zomaar worden aangenomen dat het achterdeel na splitsing recht heeft op gebruik van de erfdienstbaarheid. Als de erfdienstbaarheid is gevestigd ten behoeve van de bereikbaarheid van het gehele heersend erf, zal het achterdeel na splitsing wel ook gebruik mogen maken van het overpad.

Overigens: als het achterdeel geen zelfstandige uitgang naar de weg heeft, kan aanwijzing van noodweg worden gevorderd. De eigenaar van het achterdeel kan dan van de eigenaar van het dienend erf vorderen dat de weg mede mag worden gebruikt ten behoeve van het afgesplitste achterdeel. Wel zal de noodweg in eerste instantie over het voorste deel van het heersend erf moeten lopen, omdat de wet bepaalt dat een noodweg in eerste instantie dient te lopen over het perceel waarvan het is afgesplitst en pas in tweede instantie over grond van derden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

een heel duidelijk en uitvoerig antwoord, waarvoor mijn dank.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag