Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Twee maanden geleden ben ik midden in de nacht na het uitgaan aangehouden vanwege openbare dronkenschap.
Deze week viel de boete op de mat. Het gaat om overtreding D 530, het in kennelijke staat van dronkenschap op de openbare weg bevinden. 90 euro is de schade.


Wat ik graag zou willen weten is of je bij deze overtreding een 'strafblad' krijgt en als dat zo is wat de consequenties daar van zouden zijn. Ik heb intensief gezocht naar een antwoord maar vind tegenstrijdige informatie. Sommige mensen zeggen dat het niet zal verschijnen op het strafblad omdat het boetebedrag minder dan 100 euro is en ik niet voor de rechter heb moeten verschijnen. Anderen zeggen echter dat deze overtreding een uitzondering is en wel degelijk wordt opgenomen in de juridische documentatie.

Ik wil misschien volgend jaar rechten gaan studeren. Belemmerd deze overtreding mij hierin?
In het derde studiejaar wil ik graag naar de Verenigde Staten om daar een half jaartje te studeren. Ik heb gehoord dat je met een strafblad niet de Verenigde Staten inkomt. Blokkeert deze boeten mijn studieplannen?

Verder, zou ik graag willen weten of het zin heeft om tegen de boete in te gaan. Hiervoor wat extra informatie over de betreffende avond.
--
Rond 2 uur 's nachts ben ik om een voor mij onbekende reden de club uitgegaan en ben ik door de buurt gaan lopen. Waar ik politie tegen kwam en waarna ik mee werd genomen naar het bureau (heb hier geen nacht verbleven, later die nacht opgehaald door vrienden). Het rare is dat ik vanaf een bepaald punt in de club geen herinneringen meer heb en dat ik, en dat hebben mijn vrienden bevestigd, niet meer dan 6 biertjes heb gedronken. Mijn vrienden beschreven me later die nacht als 'helemaal in een trance'. Ik kan vrij goed tegen alcohol en weet dat ik niet zo dronken raak van deze hoeveelheid alcohol en dat ik mijn vrienden nooit alleen zou achterlaten (zeker omdat ze bij mij zouden slapen die avond). Ik heb sterk het gevoel dat er iets in mijn drankje is gedaan. Ik kan dit echter niet bewijzen.

In de justitiƫle documentatie worden misdrijven en overtredingen geregistreerd. Voor overtredingen geldt dat deze 5 jaar blijven staan na de beslissing tot niet vervolging. Met andere woorden: als het transactiebedrag wordt voldaan, zal daarmee de vervolging niet starten.

Deze gegevens kunnen worden overhandigd aan buitenlandse autoriteiten.

De wet bepaalt vervolgens in het kader van een eventuele aanvraag verklaring omtrent gedrag (VOG): Onze Minister weigert de afgifte van een verklaring omtrent het gedrag, indien in de justitiƫle documentatie met betrekking tot de aanvrager een strafbaar feit is vermeld, dat, indien herhaald, gelet op het risico voor de samenleving en de overige omstandigheden van het geval, aan het doel waarvoor de verklaring omtrent het gedrag wordt gevraagd, in de weg zal staan.

Is de 'boete' een strafbeschikking van de officier van justitie dan moet deze in begisnel hoger zijn dan 100 euro wil de overtreding aangemerkt worden als een justiteel gegeven.

Ik neem aan dat de overtreding is artikel 453 SR: Hij die zich in kennelijke staat van dronkenschap op de openbare weg bevindt, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste twaalf dagen of geldboete van de eerste categorie.

Dat staat in Het derde boek, titel VI, overtredingen tegen de zeden van het Wetboek van Strafrecht.

Deze titel en dus uw gedraging is uitgezonderd en wordt wel als justitieel gegeven aangemerkt.

Beoordeel dit antwoord:

De wijze waarop het een en ander is verlopen die avond is lastig te reconstrueren. U kunt de zaak voor laten komen en uw verhaal vertellen en hopen dat de rechter rekening houdt met uw verhaal zodanig dat deze de overtuiging bewerkstelligt dat u inderdaad niet dronken was. Dan hebt u in elk geval geen last van uw vraag of u een strafblad heeft.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag