Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Sinds een jaar woon ik in een appartement. Een paar maanden geleden heb ik een nieuwe buurman gekregen. Het begon mij op te vallen dat het steeds vaker naar rook begon te stinken in mijn appartement. Als een niet-roker is deze lucht erg vies en hinderlijk. Ik ga er mee naar bed en sta er mee op. Ik heb aan de bel getrokken bij mijn verhuurder en die nam de klacht eerst niet serieus. Ze konden mijn buurman namelijk niet verbieden om te roken, wat ik zelf ook begrijp. Alleen ik vind dat ik te veel huurgeld betaal, om dagelijks hinder te ervaren van andere bewoners in mijn appartement. Na nogmaals aan de bel getrokken te hebben is er toch iemand komen kijken. Er zit zeer waarschijnlijk een constructiefout op het dak.

Begin oktober begon ik last te krijgen en midden oktober heb ik voor het eerst aan de bel getrokken bij de verhuurder.

Ik ben nu bijna 2 maanden verder en het is dus nog steeds niet opgelost.
Ik wil daarom heel graag weten of ik boven op de definitieve oplossing, die er moet komen om het probleem te verhelpen, een geldcompensatie/huurcompensatie kan krijgen voor de dagelijkse overlast die ik ervaar.

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

U heeft als huurder recht op woongenot. Als deze is verminderd door een gebrek, zoals de constructie van het dak, en de verhuurder reageert niet op uw melding van het gebrek dan kunt u via de rechter vragen om huurvermindering. Als de verhuurder verplicht wordt om het gebrek te herstellen, dan kunt u ook schadevergoeding vorderen. Voor meer info of verdere hulp kunt u direct en kosteloos contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Wat vervelend voor u - zeker als 'niet- roker zijnde' dat u nu veel hinder ondervindt van uw nieuwe 'rokende buurman'. Wij begrijpen dat dit ten koste gaat van uw woongenot, zoals u zegt ' u staat er mee op en u gaat er mee slapen. Als niet- roker is deze lucht inderdaad zeer vies en hinderlijk.
Verder neemt de verhuurder uw tip om te controleren of er een constructiefout in het dak zit niet serieus. Wellicht kunnen wij iets voor u betekenen?

Graag willen wij ons aan u voorstellen. Wij zijn van het SBS6 televisieprogramma ‘Mr. Frank Visser Doet Uitspraak’.  In dit programma lost Mr. Frank Visser hooglopende kwesties en conflicten op.

Mr. Frank Visser is ruim 20 jaar geleden begonnen met het tv-programma 'De Rijdende Rechter' omdat hij vond dat alle mensen recht hebben op recht. En dat vindt hij nog steeds!

Wij hebben uw case met belangstelling gelezen en bieden u de mogelijkheid om uw zaak in ons programma te behandelen.

Als u interesse heeft kunt u contact met ons opnemen.
Mocht uw probleem inmiddels verholpen zijn, dan zijn wij uiteraard opgelucht en blij voor u.

Hartelijke groeten,

Nadine van Vilsteren
Team Mr. Frank Visser Doet Uitspraak

Beoordeel dit antwoord:

Wat mij betreft is de tussenkomst van een rechter nog niet in beeld. Ik raad aan de verhuurder een brief te sturen waarin u hem (i) verzoekt het gebrek in het dak binnen een redelijk termijn te verhelpen, (ii) bericht dat u minder huur zal gaan betalen door de rookoverlast, en (iii) verzoekt vergoeding van de door jouw geleden schade te betalen (denk aan stomerijkosten van kleren/gordijnen door de rooklucht).

Mocht hij hier geen gehoor aan geven, dan raad ik aan zelf het gebrek te verhelpen en dit in vermindering van uw te betalen huur te brengen. Dit mag u doen op grond van de wet. Mochten de kosten voor het verhelpen van de constructiefout in het dak zeer hoog te zijn, en niet in verhouding te staan met de te betalen huur voor een aantal komende maanden, dan raad ik aan de huurovereenkomst per brief te beëindigen en op zoek te gaan naar een andere woning.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag