Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Sinds 2007 wonen wij met veel plezier in een koopwoning. Op de erfgrens staat een schutting, waar aan onze kant rietmatten tegenaan stonden, volgens de buurman omdat de vorige bewoners geen inkijk wilden.
Vorig jaar hebben wij de matten verwijderd en schrokken van hetgeen er achter vandaan kwam. De buurman heeft de schutting geplaatst en heeft alle (grove verroeste) bouten aan onze kant geplaatst. Hij heeft de schuttingdelen wat verlengd door er latjes aan te schroeven aan onze kant van de schutting. Dit is schots en scheef.
Daarnaast heeft de buurman een pergola voor z´n druif waarvan de uiteinden zo´n 20 cm onze tuin inkomen. Het grootste deel van de zomer zit er een zelfgebouwde stellage overheen van pvcpijpen en groen net waar wij tegenaan kijken.

Nu willen wij aan onze kant van de schutting steigerhoutendelen aan de schutting bevestigen en willen dan het deel tussen de bovenkant van de schutting en de pergola (2 meter) dichtmaken waar de buurman erg verbolgen over is.

Wij willen er graag goed uitkomen met de buren, want we hebben een goede band met ze, maar willen wel graag weten wat onze rechten zijn. Hebben wij het recht om dit te eisen of anders een nieuwe schutting te eisen, waar we beiden blij mee zijn (ik weet dat de buurman dit niet wil). Daarnaast zijn we benieuwd wat we met de overhangende pergola en de stellage over de druif kunnen. Wellicht kunnen we dit dan als onderhandeling gebruiken?

Ik hoop dat u ons van goed advies kan voorzien, waarmee wij in gesprek kunnen met de buurman.

Bij voorbaat dank!

Beste vraagsteller,
voor overhangende delen geldt rechtens artikel 44 van het 5e Burgerlijk wetboek welke hieronder:
"Artikel 44

1. Indien een nabuur wiens beplantingen over eens anders erf heenhangen, ondanks aanmaning van de eigenaar van dit erf, nalaat het overhangende te verwijderen, kan laatstgenoemde eigenaar eigenmachtig het overhangende wegsnijden en zich toeëigenen.

2. Degene op wiens erf wortels van een ander erf doorschieten, mag deze voor zover ze doorgeschoten zijn weghakken en zich toeëigenen.

Voor wat betreft de gezamenlijk erfscheiding geldt dat:
Artikel 49

1. Ieder der eigenaars van aangrenzende erven in een aaneengebouwd gedeelte van een gemeente kan te allen tijde vorderen dat de andere eigenaar ertoe meewerkt, dat op de grens van de erven een scheidsmuur van twee meter hoogte wordt opgericht, voor zover een verordening of een plaatselijke gewoonte de wijze of de hoogte der afscheiding niet anders regelt. De eigenaars dragen in de kosten van de afscheiding voor gelijke delen bij".

U moet het dus onderhouden en gezamenlijk de kosten dragen. Nu wil u de openingen dichtmaken van de scheidsmuur, maar hiervoor geldt dat wel dat u voor deze werkzaamheden toestemming moet vragen aan de mede-eigenaar. Als deze weigert mee te werken zou vervangende toestemming van de rechter kunnen overwegen, ik denk wel dat u deze krijgt als u de schutting verbetert, het onderhoud aan buurmans zijde is immers ook afdwingbaar!

Maar in zulke gevallen is het beste proberen er samen uit te komen. In de onderhandelingen geeft u uw buurman wat "politieke ruimte" zijn visie en stempel op het probleem te mogen geven/zetten. Dat is beter dan dreigen met de wet. Succes!

Beoordeel dit antwoord:

Overhangende beplanting mag u, na een schriftelijk verzoek aan de buurman om daar zelf voor zorg te dragen, zelf verwijderen.
Overstekende delen van bouwwerken van de buurman dient hij te verwijderen.
Of u zelf de schutting mag verhogen hangt ervan af of de schutting op de erfgrens staat (alleen in overleg aanpassen), op de grond van de buurman staat (alleen buurman mag schutting aanpassen) of op uw grond staat ( alleen u mag de schutting wijzigen).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag