Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Seniorendagen volgens CAO

Ik heb geen idee of ik u hierover mag contacteren maar doe het maar gewoon.
Ik ben werkzaam bij een firma.
Ik ben geboren op 23-07-1958 en word dit jaar dus 66 jaar.

Het bedrijf heeft in 2007 een ander bedrijf overgenomen en hanteert sindsdien de bedrijfsnaam T.
T. is medio 2017 aangesloten bij de PME CAO.
T. heeft in 2018 mijn vorige werkgever B. overgenomen en behoort nu voor 100% tot T.
Tijden de overname is er gesproken dat T. zich conformeert aan de CAO en dat mijn werkzame jaren vanaf 2003 worden meegenomen.
In een sideletter is vastgelegd een anciënniteitsdatum: 1-1-2003
In een 2e sideletter van mijn arbeidscontract staat vermeld dat op dat moment (2018) ik recht had op 27 vakantiedagen en 10 seniorendagen.

In de PME CAO staat: Knipsel CAO basis 2020/2024 .
Art. 4.1.5 Overgangsregeling extra vakantie voor senioren.

a. Was de werknemer op 1 januari 2009 al in dienst van zijn werkgever? En was hij op die datum 40 jaar of ouder? Dan heeft hij per kalenderjaar recht op extra vakantiedagen volgens b of c. Deze dagen vallen niet op een zaterdag.
b. Als de werknemer op 1 januari 2009 40 jaar of ouder was, maar jonger dan 50 jaar, heeft hij recht op extra vakantiedagen. Zie de volgende tabel. Het aantal extra dagen waar de werknemer per 1 januari 2009 recht op had, blijft onveranderd zolang hij bij zijn huidige werkgever in dienst blijft.
c. Als de werknemer op 1 januari 2009 50 jaar of ouder was, heeft hij recht op extra vakantiedagen. De werknemer van 63 jaar of ouder heeft recht op 22 dagen (176 uren).

Nadat ik Punt C gelezen had heb ik geïnformeerd bij onze HR afdeling hoe dit zat en of dit ook voor mij zou gelden.
Deze vraag hebben ze neergelegd bij het FME met de volgende uitkomst:
Citaat---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naar aanleiding van uw vraag met betrekking tot het recht op de overgangsregeling extra vakantie voor senioren (artikel 4.1.5 Cao Metalektro), graag het volgende. Om recht te hebben op deze overgangsregeling moet het bedrijf op de peildatum 1 januari 2009 vallen onder de werkingssfeer van de Metalektro én de medewerker moet op deze peildatum in dienst zijn van een werkgever vallend onder de Cao Metalektro. Uit uw stukken blijkt dat beide niet het geval is. In de sideletter zijn specifieke afspraken gemaakt die ook afwijken van de Cao-regeling door de toekenning van 27 vakantiedagen in plaats van 25 vakantiedagen gevolgd door 10 seniorendagen. Tevens is er bij de toekenning van de diverse dagen geen verwijzing naar de overgangsregeling in de Cao Metalektro gemaakt wat een koppeling daarmee ook onwaarschijnlijk maakt. Bovengenoemde punten onderschrijven de wijze waarop jullie de afgelopen jaren de overeengekomen arbeidsvoorwaarden hebben toegekend.
Ik hoop uw vraag hiermee beantwoord te hebben. Mocht u nog vragen hebben, dan verneem ik deze graag.

Einde citaat--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naar mijn mening was ik volgens de Anciënniteitsdatum al in dienst vanaf 1-1-2003 en was in 2009 ouder dan 50 jaar.
De CAO zou voor mij niet gelden omdat mijn vorige werkgever en T. voor 2009 niet bij een CAO waren aangesloten.
De oudere ex werknemers van M. (overname 2007) krijgen wel volgens CAO 3 of 4 seniorendagen.

Mijn vraag is dan ook of het klopt dat de CAO voor de ene wel geldt en voor de andere niet.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag