Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


recht van overpad kopen
Ik woon in het middenhuis en kan achterom over een pad dat langs de tuin van mijn buren op de hoek loopt.
Zij kunnen in principe over hun eigen grond achterom, maar als ze uitbouwen en een schuur achterin maken is het voor hen veel handiger over mijn pad te kunnen.
-Wat is een redelijke prijs om dit recht van overpad aan ze te verkopen?
Het levert voor ons weinig problemen op, behalve als ze b.v. veel kinderen krijgen die er heel vaak met veel lawaai gebruik van gaan maken.

Geachte mijnheer, mevrouw,

"Wat een gek er voor geeft....", zou mijn eerste reactie zijn.

Ik begrijp dat u uw buren het recht wil geven om over uw grond naar hun eigen tuin te gaan. U loopt zelf al over dit pad, dat langs de tuin van uw buren gaat en het is niet zo'n bezwaar om ook uw buren hierover heen te laten lopen.

Meestal spreken partijen een prijs af die afhankelijk is van de kosten van het onderhoud van het pad (bestrating, onderhoud van de beplanting, enz.) én een redelijke vergoeding voor het ongemak dat u ervaart, omdat u niet langer exclusief gebruik maakt van uw pad, maar ook anderen daarop toelaat. Dat kost u natuurlijk wat van uw privacy en dat is een prijs waard.

Daarnaast heeft u wat eenmalige kosten, want ik heb het hier over het vestigen van een erfdienstbaarheid, waarvoor u samen naar de notaris moet.

En als u een erfdienstbaarheid vestigt, dan word u "dienend erf" en komt u er ook niet zo gemakkelijk weer vanaf. Heeft u eenmaal een erfdienstbaarheid gevestigd, dan gaan de belangen van uw buren (die worden "heersend erf") vóór die van u. Ook dat mag in de jaarlijkse vergoeding (dat wordt ook wel de "canon" genoemd) worden verdisconteerd.

En tot slot kunt u in de vergoeding een bedrag opnemen die rekening houdt met de verkoopbaarheid van uw grond. Als u uw perceel ooit verkoopt, dan blijft de erfdienstbaarheid 'gewoon' bestaan. Een nieuwe eigenaar moet dus ook rekening houden met het feit dat de buren over uw/zijn grond lopen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag