Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Persoon heeft hond in bruikleen genomen en wil deze niet terug geven

Ik vang honden op voor een stichting die de honden uit het buitenland red. Een van de honden die ik in opvang had werd, met een bruikleenovereenkomst, geplaatst bij een dame. Ik ben de hond samen met een vriendin daarheen gaan brengen waar ik en de andere persoon de overeenkomst hebben ondertekend, deze persoon was dus akkoord met de overeenkomst waar duidelijk in staat dat de stichting de eigenaar blijft. Twee weken later wil zij nog een hondje in bruikleen nemen welke een oogaandoening heeft en hiervan was zij op de hoogte, dit maal is de beheerder van dr stichting met haar zus het hondje daarheen gaan brengen en weer werd de overeenkomst daar door beide partijen getekend.
Echter een paar dagen later wou zij het tweede hondje al weg hebben want deze zou verborgen gebreken hebben en dit moest zo snel mogelijk. Dat was geen probleem, de stichting had ook aangeboden om de kosten voor de operatie te betalen maar dit zag ze allemaal niet zitten de hond moest weg. Uiteindelijk de afspraak gemaakt dat de hond zondag aanstaande 09-01-2022 opgehaald zou worden. Vrijdag 07-01-2022 wil zij de hond nog weg hebben want deze zou ook te dominant zijn en vandaag 08-01-2022 is zij ineens helemaal omgedraaid en wil zij de hond niet meer afstaan terwijl ze eerder heeft geschreven het contact te willen ontbinden. Aangezien de honden altijd eigendom blijven van de stichting aldus de bruikleenovereenkomst wil de stichting beide honden terug nemen omdat zij zich niet aan de afspraken houdt en het vertrouwen in deze persoon weg is, er zijn heel wat woorden gevallen toen zij nog wel van de hond af wou en dit alles is via Facebook en Whatsapp gegaan dus ook aan te tonen, het is te veel om hier te schrijven.
Nu is mijn vraag, heeft de stichting het recht de honden terug te eisen? Volgens de dame die de honden in bruikleen heeft genomen zijn zij haar eigendom terwijl dat nergens in het contract staat beschreven.

Bruikleen leidt niet tot verkrijging van eigendom want het is een totaal andere rechtstitel. Toch worden sommige van deze overeenkomsten aangemerkt als gewone consumentenkoop contracten. Ook bij bruikleen overigens moet het in gebruik aangeboden dier voldoen aan gerechtvaardigde verwachtingen van de gebruiker. Dus zij zou zich inderdaad op een gebrek kunnen beroepen. Bovendien worden niet alle ontbindingen zomaar gerechtvaardigd, uw argument moet zwaar wegen om beide hondjes terug te nemen. Zoals u het stelt denk ik niet dat dat stand zal houden in een rechtszaal zowel met betrekking als titel bruikleen en of er sprake is van een gerechtvaardigde ontbinding. Onlangs is er namelijk een nieuw artikel in de wet dat stelt dat dieren in principe niet worden aangemerkt als zaken maar de regels omtrent zaken wel (artikel 2a boek 2BW) Hierdoor zou een gebruiksovereenkomst wel eens omgezet naar een koopovereenkomst omdat dat het meest uiting geeft aan de relatie huisdier /baasje.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag