Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Per 1 jan 2014 houdt het bedrijf waar ik werk op te bestaan (niet vanwege bedrijseconomische redenen, maar vanwege de leeftijd van mijn baas).
Ik ben zwanger en op 4 januari 2014 uitgerekend, waardoor ik 4 of 6 weken daarvoor recht heb op verlof. Ik begreep dat je niet ontslagen mag worden tijdens je verlof, klopt dit?

Klopt de werkgever mag de arbeidsovereenkomst niet opzeggen wegens beëindiging van de werkzaamheden tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

maar wat als mijn baas al eerder aangeeft dat het bedrijf per 1 jan stopt? of maakt dat geen verschil?

Wat betekent het precies overigens, moet mijn baas mijn verlof betalen en mag ik na het verlof alsnog ontslagen worden?


Het is niet van belang wanneer de werkgever aangeeft dat hij stopt. Van belang is alleen wanneer hij de arbeidsovereenkomst wil beëindigen en dat is op 1 januari. De werkgever kan wel een ontslagvergunning vragen om u per 1 januari te ontslaan maar mag die vergunning niet gebruiken omdat u dan met zwangerschapsverlof bent. Hij mag wel een ontslagvergunning vragen en dan die gebruiken na afloop van uw bevallingsverlof.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Oke duidelijk. Nu las ik ook ergens dat je iemand tot 6 weken na het verlof niet mag ontslaan. Geldt dat ook in deze situatie?


Nee de zes weken termijn geldt in dit geval niet.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Inmiddels weet mijn baas dat ik zwanger ben en wanneer ik dus met verlof ga. Nu heeft ze aangegeven het bedrijf stop te zetten net voordat mijn verlof ingaat. Wat heeft dit voor gevolgen voor mij?


De werkgever zal om de arbeidsovereenkomst te beëindigen een ontslagvergunning moeten vragen of ontbinding bij de kantonrechter. U kunt daartegen bezwaar maken. Een bezwaar kan in ieder geval zijn dat de werkgever het bedrijf beëindigd voor ingangsdatum van de zwangerschapsverlof om te voorkomen dat u van dat verlof gebruik kunt maken

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

ik heb begrepen dat ze via het UWV de ontslagvergunning aan gaat vragen en niet via de kantonrechter.
Is het niet zo dat wanneer ze het bedrijf beëindigt vlak voor mijn verlof ik sowieso recht heb op een zwangerschapsuitkering via het uwv? Dus dat het voor mij in principe niet heel veel verschil maakt? Of zie ik dit verkeerd?


Als er een ontslagvergunning wordt verleend dan moet er nog een opzegtermijn in acht genomen worden. Daarna krijgt u een ww uitkering. Als u een ww uitkering krijgt dan krijgt u tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof een uitkering die 100 % is van uw dagloon en wordt uw ww uitkering dus tijdelijk stop gezet. Voor u maakt het niet zoveel uit enige verschil is dat u eerder in de ww terecht komt en als u van de maximale ww periode gebruik maakt ook eerder geen ww uitkering meer krijgt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar zoals het er nu uitziet zullen mijn ontslag en verlof elkaar precies opvolgen. Dus zeg ik krijg mn ontslag per 20 nov en ga 21 nov met verlof. Hoe vertaalt uw antwoord zich dan in mijn situatie?


Op 21 nov krijgt u dan formeel een ww uitkering maar die wordt dan opgeschort tot na afloop van het zwangerschaps en bevallingsverlof. Overigens mag u als u vanuit een ww uitkering naar zwangerschaps en bevallingsverlof gaat niet kiezen wanneer uw zwangerschapsverlof begint. Dat wordt dan standaard op 6 weken voor de uitgetelde datum gezet.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

oke goed om te weten
dank voor de uitgebreide uitleg en reacties!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag