Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Op een eenbaansweg (eenrichtingsverkeer) rijd ik 20 km/u en met knipperlicht aan, ben ik bezig linksaf te slaan. Tegenpartij heeft haast en drukt met minimaal 40-50 km/u de auto links over de tegemoetkomende fietsstrook (oranje gemarkeerd aan beide zijden) voorbij mijn auto, waardoor een botsing ontstaat ter hoogte van de zijstraat waar ik in wilde gaan.

Verzekering van de tegenpartij wijst elke aansprakelijkheid af en geeft aan dat rechtdoorgaand verkeer voorrang geniet... Normaliter zou dat zo zijn, ware het niet dat het een 1-baans weg is met zijstroken (fietspaden) en je niet kan inhalen zonder een gevaarlijke situatie te creƫren. Heel simpel geeft tegenpartij aan dat ik geen richtingaanwijzer aan had staan... waardoor er nu een impasse is ontstaan. Ongeluk gebeurde op 8 juni jl. Ik heb WA Beperkt Casco en geen rechtsbijstand. Waar kan ik terecht voor juridische bijstand en die van de WegenVerkeersWet voldoende afweet. Er schijnt een nieuw artikel te zijn die dit soort rijgedrag afstraft..

Graag advies/informatie

Ik denk dat u een hele moeilijke zaak heeft. U bent bezig met een bijzonder verrichting namelijk afslaan en dan moet u extra voorzichtig zijn. U had dus goed in uw spiegel moeten kijken of u af kon slaan zonder problemen. De andere partij heeft ook een fout gemaakt omdat hij daar niet in mocht halen en dat toch deed. Dus u heeft beiden een fout gemaakt. Ik verwacht dat u in het meest gunstige geval een verdeling krijgt waarbij beide partijen ieder 50 % van de schade moeten betalen.
Mij is ook niets bekend van een nieuwe artikel in de wegen verkeerswet waardoor dit soort rijgedrag afgestraft wordt.
Mogelijk bedoelt u artikel 5 WvW maar dat is niet nieuw:
"Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd."

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Officieel zou je mogen inhalen. echter de weg is net breder dan 1 auto ... en ik mag veronderstellen dat op die weg ik niet over een fietspad wordt ingehaald als ik mijn richtingaanwijzer uit heb staan om linksaf te slaan. Of ik slechts 20 km/u reed omdat ik ging afslaan neemt niet weg dat zijn actie zeer ondoordacht was en een gevaar op kon leveren voor fietsers vanuit de zijstraat... ook al rijden wij op een voorrangsweg.

Bij wie kan ik juridische bijstand krijgen? En wat houdt 50%-50% in. Ieder zijn eigen schade ?

Alvast bedankt voor alle moeite.


Ik ben graag bereid om u verder bij te staan in deze zaak. Als u dat wenst kunt u daarvoor vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag