Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Op dit moment ben ik werkzaam als medewerker technische dienst bij een hotel voor 24 uur per week. Ik zou graag meer uren werken, maar vanwege bedrijfseconomische redenen willen zij mij niet meer uren in dienst nemen.

In het hotel is sprake van veel achterstallig onderhoud, waarvoor regelmatig ZZP'ers worden ingehuurd. Nu is mij aangeboden dat ik, naast mijn werk als technische dienst, als ZZP'er deze onderhoudsklussen mag oppakken.
Dit zal waarschijnlijk inhouden dat ik op regelmatige basis (wellicht 2 dagen in de week) als ZZP'er werkzaam zal zijn in het hotel. In die situatie zou ik dus 3 dagen in de week als technische dienst en 2 dagen in de week als zelfstandige ZZP'er werkzaamheden uitvoeren. De werkzaamheden zijn wel verschillend van aard.

Nu maak ik mij zorgen over de gevolgen van deze constructie. Hoe kan ik voorkomen dat dit wordt aangemerkt als een (fictief) dienstverband en mijn werkgever achteraf te maken krijgt met aanslagen loonheffing en eventuele boetes?

Als u als zzp er alleen voor uw werkgever gaat werken dan is de kans groot dat de belastingdienst dit niet accepteert.

U kunt via de volgende site na gaan aan welke eisen u moet voldoen voor ondernemerschap in het kader van de inkomstenbelasting

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/onderneming_starten/voordat_u_start/ondernemer_voor_inkomstenbelasting/

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw snelle reactie! Ik was er inderdaad al bang voor dat de belastingdienst het niet zou accepteren.

Aan de vereisten voor ondernemer voor de inkomstenbelasting verwacht ik naar alle waarschijnlijkheid helaas niet te gaan voldoen. Dan had ik een VAR-wuo aangevraagd en was mijn 'probleem' opgelost..

Ik had mijn hoop gevestigd op 'resultaat uit overige werkzaamheden'. Mijn vraag zou dan ook eigenlijk zijn welke waarborgen ik zou moeten treffen om te zorgen dat mijn inkomsten hieruit als ROW zouden worden aangemerkt. Zou ik actief op zoek moeten gaan naar meerdere opdrachtgevers bijvoorbeeld? En als ik die zou vinden, zou deze constructie dan niet alsnog een fictief dienstverband zijn gezien de regelmatigheid en het feit dat ik er tevens in loondienst werkzaam ben?

Alvast bedankt voor uw tijd en antwoord.


U zou bij de belastingdienst zelf kunnen navragen hoe u aan de voorwaarden kunt voldoen want het is lastig daar een algemeen antwoord op te geven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag