Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Op 29 mei 2019 stond ik stil voor een rood stoplicht, toen ik van achteren werd aangereden. Dit leverde een flinke deuk op in de achterklep van mijn auto en op de bumper.

Een redelijk simpel verhaal leek mij...degene die achterop mij botste is aansprakelijk voor de schade.
De bestuurder van de auto die achterop mij botste was het hier niet mee eens...ze beweerde dat ik achteruit reed.

We hebben een schadeformulier ingevuld, via de schadeapp. Ik was in de veronderstelling dat dit veilig was en ik de gelegenheid zou krijgen om de ingevulde informatie te controleren alvorens akkoord te gaan met de inhoud, dit bleek niet zo te zijn.

Wat er is gebeurd:
degene die achterop mij botste bood aan om de gegevens in de schade-app in te vullen. Zelf had ze geen schade....dus achteraf gezien was het best onlogisch dat zij het voortouw nam om de gegevens in te vullen omdat alleen ik schade had. Maargoed, ik dacht dit is een duidelijk verhaal, dus laat haar het maar in vullen.

Via whatsaapp hebben we contact met elkaar en ik heb haar aangegeven welke informatie ze moest invullen in mijn deel van het schadeformulier.

Op een gegeven moment krijg ik een code toegestuurd die zij nodig heeft om het schadeformulier te ondertekenen.
Alvorens ik die code aan haar stuur vraag ik haar om screenshots toe te sturen van mijn ingevulde gegevens
Ze zegt dat ze te ver in het proces zit en niet terug kan om screenshots te maken...maar bevestigd mij dat ze de informatie heeft ingevuld zoals ik die haar heb geappt.
Ik ga akkoord en stuur haar de code

Ik download het formulier en zie tot mijn grote verbazing dat ze aan mijn kant van het formulier heeft aangevinkt dat ik achteruit reed en bij haar kant van het formulier dat ze stil stond. Totaal niet wat ik aan haar heb aangegeven om in te vullen. Uiteraard heb ik in de toelichting wel duidelijk aangegeven dat de situatie anders is geweest en dat de melder niet de juiste informatie heeft ingevuld.

Ik heb haar ook ge-appt om te vragen waarom ze mijn kant van het formulier anders heeft ingevuld dan ik haar heb aangegeven. Ze meldt me terug dat dit haar perceptie is van de situatie en dat de verzekeraar het wel uit zal zoeken.
Uiteraard heeft het bemiddelingskantoor geprobeerd de schade te verhalen, echter is dit niet gelukt. Ze kunnen niks meer voor me doen zeggen ze omdat het een juridische kwestie is.
De schade-expert heeft de schade getaxeerd op ca 1800 Euro.

Ik hoor graag u advies of ik nog iets kan bereiken mbt het verhalen van mijn schade.

Als er getuigen zijn of als u de hele WhatsApp correspondentie nog hebt, dan zijn er wellicht nog mogelijkheden.

Beoordeel dit antwoord:

Vaak is de gedachte, dat als er schade aan de achterzijde van een auto is ontstaan, degene die achterop gereden is, automatisch aansprakelijk is. Dat is evenwel een onjuiste gedachte. In de rechtspraak is uitgemaakt, dat degene die zich beroept op de rechtsgevolgen van zijn of haar stelling - in dit geval dat er onvoldoende oplettendheid werd betracht en onvoldoende afstand werd gehouden - op hem of haar op basis van de hoofdregel van artikel 150 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering de stelplicht en, bij voldoende betwisting, de bewijslast van die stelling rust. De enkele omstandigheid dat er sprake is van een kop-staart botsing, rechtvaardigt geen uitzondering op deze hoofdregel van bewijslastverdeling. U zult dus moeten bewijzen dat het gegaan is zoals u stelt. Als er geen getuigen zijn die uw lezing kunnen bevestigen, dan zult u er helaas niet in kunnen slagen om uw schade te verhalen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag