Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Onze VvE heeft een juiste verdeelsleutel opgevraagd i.v.m. onze maandelijkse VvE bijdrage omdat een aantal eigenaren te veel of te weinig betaalde.
Onlangs hebben we het tabel met de juist juiste verdeelsleutel en de juiste maandelijkse VvE bijdrage ontvangen.
Vanaf 1jan 2010 t/m 30-05-2013 waren de bedragen van de VvE bijdrage niet juist.
Tijdens de vergadering j.l. 6-5-2013 hebben we het tabel met de juiste maandelijkse VvE bijdrage besproken.
Op deze vergadering heeft de VvE het besluit genomen om de teveel en te weinig betaalde bedragen vanaf 1jan 2010 t/m 30-5-2013 te laten vervallen en alleen de, nieuwe en juiste, tarieven van maandelijkse VvE bijdrage per 1-6-2013 in te laten gaan.
Dit besluit is met meerderheid van stemmen aangenomen.
Mijn vraag is nu.

Is het besluit van de VvE bindend en rechtsgeldig of zijn we als VvE verplicht om de VvE bijdrage met terugwerkende kracht vanaf 1-1-2010 te laten gelden ondanks dat in de vergadering door de VvE anders besloten is?

Deze verplichting wordt ons opgelegd door een externe VvE beheerder.
Deze beheerder heeft het besluit van de VvE naast zich neergelegt en op eigen initiatief ons deze verplichting opgelegt.
Kan en mag hij dit doen?

Misschien heeft u hierop het juiste antwoord?
Graag verneem ik van u.
Alvast bedankt.
Mvg

Het besluit van de VvE zou nietig kunnen zijn omdat het leidt tot doorkruising van de in de statuten en/of het reglement neergelegde verdeelsleutel. Bij nietigheid kan de VvE het besluit juridisch niet afdwingen en behouden eigenaars die teveel hebben betaald hun recht op teruggave.

Het is echter niet helemaal duidelijk óf sprake is van een nietig besluit. De op grond van statuten en reglement te betalen bijdragen worden namelijk zélf niet aangetast; er is een besluit genomen over verrekening van te veel of te weinig betaalde bedragen. Ook dan is er echter een mogelijkheid om het besluit van tafel te krijgen: u dient dan binnen een maand aan de kantonrechter te verzoeken om het VvE-besluit te vernietigen wegens strijd met redelijkheid en billijkheid. Het lijkt immers niet redelijk u 'zomaar' uw aanspraak op restitutie van hetgeen u te veel hebt betaald, te onthouden (voor zover uw aanspraken nog niet zijn verjaard). Het is wel zaak snel te handelen, omdat de termijn om vernietiging van het VvE-besluit te vragen, maar kort is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag