Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Onze VVE bestaat uit 3 leden. Het pand is 10 jaar geleden gesplitst en verkocht door 1 eigenaar. ("eigenaar vroeger")
Het dak van ons pand is eigendom van de VVE maar er huizen 2 woningen onder dit dak, bewoond door "eigenaar 1" en "eigenaar 2". Op het dak van ons appartement is 1 dakterras aangelegd. Dat ligt er 10 jaar en is zonder vergunning aangelegd door "eigenaar vroeger". Het dakterras behoort nu toe aan 1 VVE-lid toe (bewoner nr 1). De bewoner van woning nr 2 eist nu het deel van het dak onder zijn woning om n dakterras aan te leggen. Dat is hem beloofd in de verkoop door "eigenaar vroeger" (Die nu dus hetzelfde terras twee keer verkocht heeft).
Het gebruik van het dakterras is wel opgenomen in het verkoopcontract van "eigenaar 1" maar niet in de splitsingsakte.
Mijn vraag is tweeledig:
a) Heeft eigenaar 2 recht op het deel van het dak boven zijn huis en b) is het nog mogelijk schade te verhalen op "eigenaar vroeger" wegens de dubbele verkoop van het dakterras.

Hartelijk dank!


De splitsingsakte is het uitgangspunt. Verder heeft u het alleen over de overeenkomst van eigenaar 1, maar niet over die van de andere eigenaar. De stukken zullen bestudeerd moeten worden om u een advies over te kunnen geven. U kunt daarvoor het beste rechtstreeks contact opnemen met een van de juristen hier, bijv. via de button naast dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Het dak is niet 'van' een van de eigenaars, het is namelijk gemeenschappelijk eigendom. Alleen de VvE heeft zeggenschap daarom over het dakterras, tenzij de splitsingsakte anders bepaalt (maar daar geloof ik niets van, want u geeft zelf al aan dat het dakterras 'eigendom' is van de VvE).

Verkopen van het dakterras is dus sowieso niet mogelijk, je kunt slechts proberen iemand een exclusief gebruiksrecht te geven maar ook daarvoor geldt: dat kan een eigenaar niet in zijn eentje bepalen.

De vroegere eigenaar moet dus aan beide 'kopers' van het dakterras het geld terugbetalen dat hij heeft ontvangen. Hij heeft immers iets verkocht waarover hij helemaal geen zeggenschap had.

Alleen als het dakterras meer dan 20 jaar onafgebroken bij de vorige eigenaar in bezit is geweest, zou het voorgaande mogelijk anders kunnen zijn: er kan dan sprake zijn van verkrijging van een appartementsrecht door verjaring. Uit uw vraag leid ik echter niet af dat het gebruik door de vorige eigenaar zo lang heeft geduurd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag