Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Onze nieuwe buren willen aan de achterkant van hun huis ongeveer 1,5 meter aanbouwen, ong. 2,5 meter hoog, tegen het muurtje van de erfgrens aan. Dit zal een stuk licht en uitzicht weg gaan nemen in onze toch al vrij donkere keuken (noordkant). Wij wonen 20 jaar in ons huis. Het zou voor ons prettiger zijn als ze maximaal een halve meter zouden uitbouwen.Ik heb begrepen dat zij hiervoor geen vergunning nodig hebben. Ik heb ook begrepen dat wij daarom geen bezwaar kunnen maken. Wat is onze positie?

Dag ,
dat klopt, uw positie moet u daarom vooral zoeken in het civiele recht. Daarin wordt o.a bepaald dat zonlicht niet in zijn geheel weggenomen mag worden. Het is de vraag of dat in uw geval zo is. Uw buren moeten hier wel rekening mee houden, er bijvoorbeeld voor ander materiaal gekozen worden. Probeer er samen uit te komen.

Beoordeel dit antwoord:

Het beste is om eerst met de buren te gaan praten hierover. Omdat er geen vergunning voor nodig is, maakt het uw positie in eerste instantie niet echt sterker op. Echter, op grond van het burenrecht dient u het genot te hebben als buur en mag u geen hinder ondervinden van buren. Mocht u er niet uit komen, neemt u dan gerust vrijblijvend direct contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:

Ter aanvulling op bovenstaande: het plaatsen van een aanbouw of schutting op het eigen erf kan onder omstandigheden een misbruik van recht opleveren. U hebt, zoals mevrouw Ferwerda hierboven terecht opmerkt, een recht op licht en uitzicht.

Het verdient aanbeveling om in overleg te treden met uw buren. Houd daarbij het adagium 'beter een goede buur dan een verre vriend' in gedachten. Mocht u er onderling niet uitkomen, dan help ik u graag verder.

Veel succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag