Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Onze buren willen een muur afbreken dit is vroeger een kantoor geweest dat vastzit aan een huis. Deze staat op de erfgrens. Aan deze muur is muur dan 40 jaar geleden een schuur gezet, als de muur wordt weg gehaald zitten wij met een open gat aan één kant. Moet de buurman zorgen dat het gat wordt dicht gemaakt?

Als ik het goed begrijp, is het een muur die op de erfgrens staat. Schuur of niet, een erfafscheiding (de muur op de erfgrens) mag nooit eenzijdig veranderd worden. U bent gezamenlijk eigenaar (mandeligheid) en gezamenlijk verantwoordelijk voor onderhoud et cetera. Afhankelijk van de vraag of die muur aan vervanging toe is, kan er eventueel iets mee gebeuren maar uw buren mogen dit niet zomaar op eigen houwtje beslissen.

Beoordeel dit antwoord:

Juridisch ligt het nog iets genuanceerder: doordat de muur heeft gefungeerd als gemeenschappelijke muur, wás deze mandelig zolang het kantoor er nog stond. Het kantoor is blijkbaar afgebroken, de muur is blijven staan. Deze fungeert nu als muur voor de schuur. Van mandeligheid is dan geen sprake meer. Een muur is namelijk slechts mandelig als het een vrijstaande muur is, of een muur is die als gemeenschappelijke scheidingsmuur tussen twee gebouwen fungeert. Dat laatste was tot voor kort het geval, maar inmiddels niet meer. De mandeligheid is daarmee geëindigd.

Het is te beargumenteren dat de muur nu door zogeheten 'horizontale natrekking' bestanddeel is geworden van de schuur. De buren mogen de muur dan niet meer afbreken, omdat die nu uw eigendom is. De conclusie is dan echter hetzelfde als die van de heer Van Tienhoven: de muur mag niet zomaar worden afgebroken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag