Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Onze buren willen een aanbouw maken aan de zijkant van het huis. Volgens de gemeente Zeist mag tot aan de perceelsgrens worden gebouwd. Wij hebben al een uitbouw tot aan de perseelsgrens. De buren willen de uitbouw met een meter als poort tussen de huizen in, maar de dakbalken door laten lopen en aansluiten op onze uitbouw. Wij willen dat niet, omdat wij een hoekwoning hebben en dat zo willen houden, en dus niet een soort geschakelde woning krijgen. Volgens ons mag hij niet aanbouwen aan onze woning zonder onze toestemming, de buren vinden van wel en beweren dat wij niets te kiezen hebben. Staan wij in ons recht door dit te weigeren? Als wij weigeren, wat kunnen de buren dan nog ondernemen?

Van belang is: van wie is de muur van uw uitbouw? Als de muur gemeenschappelijk eigendom is (erfgrens loopt onder de muur door), dan mogen de buren 'inbalken' tot de helft van de dikte van de muur.

Als de muur geheel op uw grond staat, mogen de buren uw muur niet beschadigen. In dat geval kunnen de buren er overigens wel voor kiezen hun uitbouw strak tegen uw woning aan te bouwen (dus zonder er tegenaan te bouwen). U kunt dus hoe dan ook niet voorkomen dat uw woning het vrijstaande karakter verliest. Dit risico hebt u genomen door zelf (ook) tot de erfgrens te bouwen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag