Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Onze achterbuurman heeft zijn 2 meter lange conifeer heg kniehoog afgezaagd. Zijn garage/autodealer activiteiten zijn nu onderdeel van onze achtertuin. De tussenliggende 2 meter brede sloot biedt uiteraard geen beschutting. Welke stappen kunnen we nemen om toch nog wat privacy in de achtertuin te hebben. Kunnen we de kosten van een te plaatsen schutting delen met hem?

Als het zo is dat zoals u stelt de conifeer heg van de buurman is dan mag de buurman die afzagen.
U kunt vragen in een normale situatie aan de buurman om een gemeenschappelijk schutting te bouwen op gezamenlijke kosten. In uw geval is dat lastig omdat er blijkbaar een sloot ligt. Als de perceelgrens in het midden van de sloot ligt kunt u daar geen schutting bouwen.

Beoordeel dit antwoord:

U kunt natuurlijk meebetalen aan een nieuwe schutting of andere erfafscheiding op grond van de buurman, als u daar óók voordeel van heeft. Dat bent u niet verplicht op grond van het Burenrecht én - behalve meebetalen - heeft u er ook geen zeggenschap over.

Komt een nieuwe erfafscheiding pal óp de eigendomsgrens (waar de heer Martens op doelt), dan heeft u wel zeggenschap.

In deze situatie betekent meebetalen aan een schutting op grond van de buren, dat u het risico loopt dat uw buurman op een dag besluit ook deze erfafscheiding, waar u dus aan heeft meebetaald, te verwijderen en/of te vervangen. Wilt u dit risico lopen, maak daar dan goede afspraken over, om verrassingen achteraf tot een minimum te beperken.

Leg deze afspraken even schriftelijk vast. Ik heb daarvoor een gespreksformulier beschikbaar, die u bij mij gratis kunt opvragen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik kan inderdaad geen schutting midden in de sloot plaatsen. Hij heeft deze heg ooit gekregen bij de nieuwbouw van ons huis. Wij hielpen met onderhoud aan onze kant (met een bootje). Hij weet hoe belangrijk wij deze heg vinden, maar heeft uit pure pesterij deze actie uitgevoerd. Er is niet met hem te praten.

Nu wil ik een schutting op onze kant van de sloot plaatsen, kan ik hem vragen mee te laten betalen? Maw. kan ik de kosten (50%) hem verhalen?


Vragen staat natuurlijk vrij. Maar... als aan uw kant van de sloot de heg ook echt op uw grond komt te staan, dan is uw buurman niet verplicht om daaraan mee te betalen: dat mag wel, maar hoeft niet. Het Burenrecht verplicht dat alleen als de heg ook echt pal op de eigendomsgrens komt te staan.

Het komt inderdaad regelmatig voor dat buren niet meebetalen, maar wel meegenieten van een nieuwe heg of erfafscheiding.

Overigens, "pure pesterij" is vaak een vermoeden, ontstaan door onbegrip. Het is mijn ervaring dat de buren er vaak heel anders over denken óf hetzelfde denken. Hoe dan ook, het helpt meestal niet voor een oplossing, zo over elkaar denken. Hoe moeilijk het soms ook valt, probeer positief met elkaar te blijven, voor een langdurige en prettige woonomgeving.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor het antwoord. Wij doen ons best, maar dit is echt pure pesterij. Dat is ook bevestigd door de buren. Zij hebben nogal lak aan de regels en verbouwen zonder vergunning. De gemeente heeft het laatste project stilgelegd wegens ontbreken van de juiste papieren. Zij beschuldigen ons als verraders en zaagden de dag na verloop van de bezwaartermijn de heg af.

Ondertussen staat er bij ons een schutting, ik had hen graag de helft laten meebetalen. Negeren is het beste... en eerlijkheid duurt het langst.


Ik wens u ondanks alles veel succes en woongenot toe.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag