Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Onze aannemer is failliet verklaard. In de betalingstermijn van de ovk staat dat de 3e termijn betaald moet worden na het leggen van de begane grondvloer. De begane grondvloer is gelegd en kort daarna ging de aannemer failliet. Deze 3e termijn hebben wij daardoor niet betaald. Een expert heeft getaxeerd dat het tot nu toe geleverde werk overeenkomt met de twee reeds betaalde termijnen. Zijn wij (juridisch) verplicht de 3e termijn aan de curator te betalen als deze of de doorstarter het huis niet afbouwt?

Betalingstermijnen hoeven niet overeen te komen met de werkelijke waarde van de prestatie van de aannemer. U moet dus in principe betalen, omdat storten van de beganegrondvloer de failliet gegane aannemer recht geeft op betaling van de derde termijn. Echter, doordat de aannemer nu failliet is, kan de aannemer zijn verdere verplichtingen niet meer nakomen. U kunt dan de overeenkomst ontbinden wegens wanprestatie. Uw maximale betalingsverplichting beloopt dan het bedrag van de waarde van de door de aannemer verrichte prestaties en dat bedragt komt - als ik u goed begrijp - overeen met de eerste twee bouwtermijnen. Vervolgens kunt u een andere aannemer opdracht geven om het werk af te maken.

Indien een doorstarter bereid is de overeenkomst over te nemen en met u voort te zetten, is er een alternatief. Als de doorstarter de gehele overeenkomst gestand wil doen en ook garanties wil geven op delen van het werk die al door de failliete aannemer zijn uitgevoerd, adviseer ik u daaraan mee te werken. Natuurlijk moet dan wel een duidelijke afspraak worden gemaakt over betaling van de derde termijn, zodat u die termijn niet twee keer betaalt (aan de curator én aan de doorstarter).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag