Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ontslagen, wat kan ik doen hieraan?

Bent u al ontslagen of wordt u ontslagen? De vraag is ook op welke manier.
Ik raad u aan hoe dan ook juridische bijstand te zoeken. In sommige gevallen vergoedt een werkgever een deel of alle kosten rechtsbijstand.

Beoordeel dit antwoord:

om uw vraag te beantwoorden is hetvan belang te weten hoe u bent ontslagen, via procedure of op staande voet.
daarnaast natuurlijk de vraag van Collega Meijers.
uiteraard geef ik u het advies om nooit zomaar instemmen met het ontslag

Beoordeel dit antwoord:

Wat is de reden van ontslag? Wat voor dienstverband had u? Ik denk dat u een duidelijker antwoord kan krijgen op uw vraag als u meer informatie geeft. Het is van belang of het onslag aan u zelf te wijten is of dat er andere omstandigheden mee spelen

Beoordeel dit antwoord:

Indien u op staande voet bent ontslagen, bijvoorbeeld wegens disfunctioneren, diefstal of iets dergelijks, en u bent het er niet mee eens, dan dient u binnen 6 maanden schriftelijk de vernietigbaarheid van het gegeven ontslag in te roepen, u beschikbaar te stellen om uw werkzaamheden te verrichten en loondoorbetaling te vorderen. In de praktijk is het echter van belang dat zo snel mogelijk te doen, ook omdat u van het UWV geen uitkering zult krijgen wegens verwijtbare werkloosheid.

Indien u niet op staande voet bent ontslagen maar met wederzijds goedvinden uiteen bent gegaan, bijvoorbeeld wegens slechte situatie van het bedrijf of vanwege uw functioneren, dan dienen de (financiële) en andere voorwaarden van het ontslag goed schriftelijk te worden vastgelegd en wel op een zodanige manier dat ook uw WW-rechten zijn veiliggesteld. Het is verstandig om hier door een in arbeidsrecht gespecialiseerde jurist of advocaat naar te laten kijken.

Indien sprake is dat u bent ontslagen na een (ontbindings) procedure bij de kantonrechter, dan is in beginsel niets meer aan dat ontslag te doen.

Bent u, tenslotte, ontslagen via een ontslagprocedure bij het UWV-werkbedrijf, dan is in beginsel ook weinig aan dat ontslag te doen. Afhankelijk van de duur van het dienstverband en de omstandigheden die aan de ontslagaanvraag en derhalve aan het ontslag ten grondslag zijn gelegd, kan wellicht nog wel een gouden handdruk worden gevraagd. Dat moet dan echter via een aparte procedure bij de kantonrechter(kennelijk onredelijk ontslagprocedure.
Deze procedure dient binnen 6 maanden na het ontslag te zijn opgestart. Daarna kan het niet meer.

Ik kan mij voorstellen dat het u enigszins duizelt, maar dat is inherent aan de wijze waarop u uw vraag heeft gesteld.

Uiteraard ben ik bereid u in het verdere traject bij te staan.

Beoordeel dit antwoord:

Ik begrijp uit uw vraagstelling dat het ontslag onverwachts was. Ontslag met wederzijds goedvinden of via de (lange) UWV procedure sluit ik hierbij dan uit.
Belangrijk is om te protesteren tegen het ontslag, in ieder geval mondeling, maar liever schriftelijk. Verder gewoon (proberen) weer te gaan werken. Wanneer u wordt weggestuurd of u heeft b.v. toeganssleutels of pasjes moeten inleveren waardoor u niet kunt gaan werken, schrijf dit dan ook in uw brief. U moet altijd uw werkgever aangeven dat u het niet eens bent met het ontslag en dat u bereid bent uw werk te hervatten. Dus niet ziek melden oid!

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag