Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ons huis grenst aan de voorkant aan een stuk grond van de gemeente, dat stuk grenst weer aan de stoep van de straat.

Wij wonen nu 3 jaar in dit huis en hebben nooit een huurfactuur gekregen over dat stuk grond.
Officieel moet de gemeente dat stuk grond onderhouden, dat hebben ze nooit gedaan. Een aantal buren betalen wel huur.

Nu wil de gemeente dat wij het stuk kopen voor 70 euro de m2 excl. kosten. (het is 100 m2) of gaan huren voor 500 euro p/j. (ik heb gehoord dat sommige buren nu 15 euro per jaar betalen, die hebben ook deze brief gehad.)

Of we moeten het kaal opleveren,
Maar ons garage pad en voetpad naar de voordeur ligt er, we moeten toch ons huis in kunnen.

Wat kan ik ondernemen?

Hoe lang is deze situatie aan de gang? Mogelijk speelt verjaring een rol , in ieder geval van erfdienstbaarheid, recht van uitweg.

Beoordeel dit antwoord:

Ga met de gemeente in gesprek en leg uit wat uw belangen zijn. En kijk in uw portemonnee of aankoop te doen is én of het een goede deal is voor uw: uw grond wordt immers meer waard met 100 m2 extra. Het is goed mogelijk dat er een goede reden is dat de gemeente verschillende afspraken heeft gemaakt met andere mensen in de straat.

En ja, u hebt het recht om vanuit uw woning de openbare weg te bereiken. Als u daarvoor over andermans grond moet - zoals gemeentegrond - moet de gemeente u daarvoor toestemming verlenen. Maar, die toestemming hoeft niet gratis te zijn. Komt u er niet uit? Kom dan naar mijn spreekuur.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Voor onze situatie is het zo dat wij er 3 jaar wonen en nog geen huur hebben betaald (geen rekening), Wij moeten kopen of huren of kaal opleveren.

voor andere bewoners is het zo dat de situatie al 20 jaar zo is, maar dat er 15 euro per jaar wordt betaald voor de huur van deze grond. Voor deze mensen geldt dat de huurprijs wordt veranderd naar 600 euro per jaar of ze moeten aankopen.

Er is nog een mogelijkheid om niets te betalen, maar dan moeten we het stukje leeg opleveren, er staat bij ons gras op en een struikje en 3 hoge bomen die van de gemeente zelf zijn. Er is zelf nooit onderhoud gepleegd aan dit stukje gemeentegrond.

Onze grond wordt niet meer waard, want we hebben al 1000 vierkante meter met een huis erop en als we willen verkopen, hebben we 1100 vierkante meter met huis, daar wordt volgens mij de prijs niet 8000 euro hoger van bij verkoop.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag