Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Onlangs hebben buren een Amberboom (ca 3 meter hoog) op (volgens mij nog geen) 50 cm van onze garagemuur. Volgens onze hovenier gaat deze boom problemen opleveren in de (verre) toekomst, doordat de wortels de fundering aantasten en er scheuren in de muur kunnen komen. Ik heb mijn ongerustheid geuit naar de buren toe, maar zij willen hier niets van weten. De boom is door een erkend hovenier geplaatst, en ze vertrouwen op zijn expertise. Mochten er in de toekomst inderdaad problemen komen, wie is er dan aansprakelijk voor de schade, de buren of de hovenier? Of is er kans dat wij ook een deel van de schade moeten betalen?

Bomen dienen 2 meter van de perceelgrens geplant te worden. Amberbomen kunnen in Nederland tot 20 meter hoog worden. Ik begrijp daarom dat volgens uw hovenier dit problemen kan opleveren. Als zij een erkende hovenier hebben ingeschakeld dan heeft die hen ongetwijfeld er ook al op gewezen dat de boom daar niet mag staan. Ik zou u daarom adviseren om aan de buren te vragen de boom te verplaatsen om zoveel mogelijk te proberen problemen in de toekomst te voorkomen en daarbij hen er op te wijzen dat u er geen problemen mee heeft als de boom zoals in de wet staat op 2 meter van de perceelgrens komt te staan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u! Ik heb al met de buren gesproken, maar zij vertellen dat hun hovenier dat zo geplaatst heeft, ze vertrouwen op zijn expertise en de boom wordt niet verplaast, aldus de buren. Het leek wat rauw op hun dak te vallen, mijn verhaal. Ik vraag me af of de hovenier het hun verteld heeft. Maar wat als ze geen gehoor geven aan mijn vraag om verplaatsing? dan hebben ze zichzelf er toch alleen maar mee? Ik neem aan dat zij de schade dan moeten betalen?


Blijkbaar is er nu dus een discussie over de vraag of de boom al dan niet twee meter van de perceelgrens staat. Ik weet niet of u nog kunt praten met de buren maar probeer anders af te spreken dat u samen na meet of de boom goed staat dan weet u het allebei ook zeker.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het is zeker dat hij maar 50 cm vanaf de perceelgrens staat. Dat hebben ze zelf beaamt.(zij denken dat dat dus genoeg is) Het is nu meer dat ik denk, hoeveel tijd en energie moet moet ik nog in deze zaak steken? (ik was van plan om ook nog contact met hun eigen hovenier op te nemen om zijnkant van d ezaak te horen)
Ik heb een hovenier een beoordeling laten doen, met de buren gepraat en hun hiermee hun gewaarschuwd voor de gevolgen, en in dit gesprek hebben ze aangegeven de boom niet te willen verplaatsen. Zij moeten de schade betalen, als het mis gaat, toch? Dat is nu mijn 'brandenste' vraag.


planten moeten 50 cm van de perceelgrens blijven. Mogelijk dat de hovenier zich daarmee vergist heeft. Een amberboom is echter een loofboom en bomen moeten 2 meter van de perceelgrens blijven. In beginsel moeten zij de schade betalen die door hun boom veroorzaakt wordt. Echter het is volgens mij verstandiger om te proberen die schade te voorkomen. Nu heeft u nog de kans om te eisen dat de boom verplaatst wordt. Na 20 jaar is dat recht verjaard.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ga hun hovenier nog mailen hierover. Lijkt me toch stug dat een erkend hoveniersbedrijf deze regel niet kent...dank voor uw snelle antwoorden! Wellicht kom ik nog bij u terug nav het antwoord van hun hovenier. OOk zijn aansprakelijkheid is hier wellicht mee in geding, lijkt mij.
Ik bewaar in ieder geval alle mail-correspondentie van beide betreffende hoveniers als bewijs dat ik in ieder geval mijn best gedaan heb, problemen te voorkomen.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag